Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we het overschot aan hernieuwbare energie toch nog leveren aan huizen en fabrieken? Twee Finse engineers vonden het antwoord op deze vraag. Zij creëerde een warmteopslag uit zand. Het idee is simpel. Het bestaat uit een hele grote berg zand die verwarmd wordt met zonne-energie tot ongeveer 500 graden Celsius. Kunnen we zo hernieuwbare energie langer gebruiken?

Wamteopslag van zand 

Twee Finse engineers,  Markku Ylönen en Tommi Eronen, bedachten een geweldig idee om hernieuwbare energie langer in te kunnen zetten. Het begon allemaal met een MCs proefschift over oplossingen voor energieopslag. Later volgde een doctoraat over de bewaking van hydraulische turbines. Daar kwamen zij erachter dat zand tot wel drie maanden aan warmte vast kan houden. Het leidde tot de oprichting van het bedrijf Polar Night Energy. Zo ontstond de creatie van een grote warmteopslag gemaakt van zand, ofwel: een zandwartmeopslag.

Hoe werkt dat?

Het werkt als volgt: elektriciteit wordt omgezet in warmte en dat wordt opgeslagen voor later gebruik. Het opslagmedium is zand. Dit leidt tot een stabiele, betaalbare en veilige werking in de opslagcyclus. Zand is een overvloedig materiaal. Het doet dus geen groot beroep op kostbare grondstoffen. Hetzelfde geldt voor de zonne-energie die het gebruik mogelijk maakt. Bovendien kan zand tot wel 1000 graden Celsius (of zelfs hoger) worden verwarmd. Deze hitte kan het zand wel drie maanden vasthouden! Vervolgens komt deze warmte terecht bij huizen en bedrijven. De zandberg figureert dus eigenlijk als hele grote centrale verwarming.

Proefinstallatie in Finland 

Op dit moment is de eerste proefinstallatie van de zandbatterij aangesloten op het stadsverwarmingsnet van de stad Tampere, Finland. In het zand zit een warmteoverdrachtssysteem dat een effectief energietransport van en naar de opslag mogelijk maakt. Een goede isolatie tussen de opslag en de omgeving garandeert de lange opslagperiode met minimale warmteverliezen. Dit maakt de zandbatterij tot wel 99 procent efficiënt! Dat betekent dat er vrijwel geen energie meer verloren gaat. De energie wordt geleverd aan huizen, winkels en fabrieken in de stad. De hele installatie maakt enkel en alleen gebruik van zonne-energie. 

Meer lezen over duurzame energie? Lees dan Ramen kunnen steeds meer licht in energie omzetten door transparante zonnecellen