Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Biologen in Zuid-Australië hebben exemplaren van een reptielensoort gevonden die al een hele tijd als uitgestorven werd beschouwd. Het gaat om een klein beestje genaamd de Victoriaanse grondagam. Het is zeker 50 jaar geleden dat dit reptiel voor het laatst werd gespot. De exacte locatie waar ze zijn ontdekt, wordt nog even geheim gehouden om deze bijzondere dieren te kunnen beschermen.

Voor het laatst in 1969

De laatste glimp die werd opgevangen van dit, toch wel schattige reptiel, was in 1969. Daarna vreesden biologen en andere experts dat de Victoriaanse grondagam voorgoed verdwenen was door het verlies van hun leefgebied. De versnippering en verwoesting van zijn habitat moest het diertje fataal zijn geworden, dacht men. Ook roofdieren zoals wilde katten en vossen werden als daders aangewezen. Daarmee werd de Victoriaanse grondagame officieel de allereerste Australische hagedissensoort die uitstierf.

Toch kwam er een paar jaar geleden ineens goed nieuws. Er kwamen namelijk een aantal onbevestigde waarnemingen binnen van het beestje. Om meerdere meldingen te verzamelen, werd er een speciaal online platform ingericht waar men meldingen kon achterlaten.Vanaf 2017 begonnen biologen weer officieel te zoeken naar de Victoriaanse grondagam.

De natuur is veerkrachtig

Afgelopen weekend volgde er uit die hoek eindelijk goed nieuws. Ingrid Stitt, de milieuminister van de staat Victoria, meldde dat er nu daadwerkelijk een exemplaar door experts is gespot. Zij konden bevestigen dat het ging om de Victoriaanse grondagame. Om deze kwetsbare soort te beschermen, wordt de exacte vindplaats voorlopig nog even geheim gehouden. De minister laat verder weten dat de onderzoekers dit als een unieke kans beschouwen om een reptielen-soort te herontdekken waarvan we dachten dat ze voorgoed verloren waren gegaan. “Het laat zien dat de natuur soms verrassend veerkrachtig is en dat er nog altijd verborgen schatten te vinden zijn in onze eigen achtertuin.” Er wordt nu een kweekprogramma opgestart om de diersoort verder te behoeden voor uitsterving.

Het uitgestorven reptiel: de Victoriaanse grondagam

Het diertje is slechts 15 centimeter lang van kop tot staart. Het beestje staat vooral bekend om zijn opvallende energie, zoals vermeld op de website van Zoos Victoria. “Volwassen exemplaren kunnen meer dan 110 meter per dag afleggen.” Gedurende vijftig jaar wisten ze zich verborgen te houden, wat hun schichtige gedrag begrijpelijk maakt. Wat de Victoriaanse grondagame vooral onderscheidt van andere hagedissen, is het ontbreken van externe ooropeningen en een echt trommelvlies. Vandaar ook de Engelse naam “grassland earless dragon” (letterlijk vertaald: de oorloze graslanddraak). Desondanks is hij wel in staat om te horen.

De Australische regering heeft nu besloten om 180.000 Australische dollar (ongeveer 110.000 euro) toe te wijzen aan een speciaal zoekprogramma dat gebruik gaat maken van speciaal getrainde honden.

Foto: Melbourne Zoo

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Ocean Cleanup haalt 200.000 kilo plastic uit Grote Oceaan