Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een onderzoeksgroep van de Amerikaanse Northwestern University in Illinois heeft een slimme spons ontwikkeld die olie opneemt, maar geen water.

Volgens de publicatie in wetenschappelijk tijdschrift Industrial & Engineering Chemistry Research is het een “oleofiele, hydrofobe en magnetische (OHM) spons die zuinig, efficiënt en milieuvriendelijk is”. Dat betekent dat de spons olie aantrekt en opzuigt, maar water afstoot. Zo kan de spons in zeewater gelegd worden om olie op te nemen, zonder dat het zeewater aangetast wordt.

De innovatieve spons kan meer dan 30 keer zijn gewicht aan olie opnemen en daarna tot enkele tientallen keren opnieuw worden gebruikt.

Waarom hebben we de spons nodig?

“We weten allemaal dat olielekkages een catastrofaal effect hebben op het milieu, de natuur en de menselijke gezondheid en ook op de economie”, vertelde professor Vinayak Dravid, die het onderzoek leidde, tegen Forbes. “Meestal horen we alleen over de grootschalige rampen, maar er zijn steeds kleinere lozingen die even destructief zijn voor het lokale ecosysteem en de naburige gemeenschap. Onze spons kan deze lekkages op een meer economische, efficiënte en milieuvriendelijke manier verhelpen dan de huidige state-of-the-art oplossingen.”

Ze komen in ‘sponsvellen’

Vikas Nandwana, een onderzoeksmedewerker aan de Northwestern University, vertelt aan Euronews hoe ze van plan zijn de sponzen te gebruiken. Ze komen in sponsvellen die op rollen zijn gewikkeld. Er is geen beperking in grootte, maar “doorgaans is een breedte van 2-3 voet voldoende”, aldus Nandwana. De vellen kunnen op veel manieren worden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld op stranden gelegd worden, maar ook op zeewater.

Overal en op alles toepasbaar

Het mooie aan de sponsvellen is dat ze op alle sponzen aangebracht kunnen worden. Normale sponzen kunnen goedkoop ingekocht worden, waarop de speciale OHM-laag aangebracht kan worden. Het is dus een flexibel inzetbaar concept.

De onderzoekers geloven zelfs dat het basisconcept gebruikt kan worden om in de toekomst bepaalde stoffen uit de lucht te halen.

Minst schadelijke optie voor (zee)dieren

Ten slotte is de spons op het moment de meest veilige optie voor dieren na een olieramp. Op het moment wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van chemicaliën en andere absorberende materialen die duur zijn en maar eenmalig gebruikt kunnen worden. Het verbranden of chemisch afbreken van de olie is logischerwijs niet voordelig voor de dieren. Bij verbranding komt er ook nog eens CO2 vrij.

De OHM spons daarentegen is veel goedkoper, vaak herbruikbaar en maakt onderscheid tussen olie en water. Als er goed wordt omgegaan met het gebruik van de sponzen, zou het gebruik ervan kunnen plaatsvinden zonder schade voor het milieu of dieren.

Wil je meer lezen over het onderwaterleven? Lees dan hier verder.