Elke dag worden er wereldwijd 70 miljoen schoenen geproduceerd. Een flink aantal. Helaas zijn schoenen niet bepaald circulair. Een klein deel wordt doorverkocht als tweedehands, maar het overgrote deel van de afgetrapte schoenen eindigt in het vuilnis. Daar komt binnenkort misschien verandering in. Lees hier alles over circulaire schoenen.

Kan je schoenen recyclen?

Schoenen zijn in de modeindustrie misschien wel één van de meest vervuilende producten. Dagelijks komen er 70 miljoen nieuwe schoenen bij op de markt. Voor ieder verkocht paar, wordt ook een paar afgedankt. Meestal belanden deze bij het vuilnis. Maar een enkeling wordt doorverkocht. Maar ook dan, zullen de schoenen uiteindelijk niet worden gerecycled. Schoenen zijn namelijk van veel verschillende materialen gemaakt. Daardoor is recyclen lastig. Oude schoenen worden daarom vaak verscheept naar landen in Afrika, Azie of Oost-Europa. Daar belanden ze in een vuilstort of gaan ze in de verbrandingsoven.


Circulaire schoenen 


Dat is natuurlijk alles behalve circulair. En daar moet iets aan veranderen, vind oud-marinier Pormes volgens Chance.inc. Hij lanceerde Fastfeetgrinded. En bouwde de eerste schoenen-recyclemachine ter wereld. Ook wel de SRM genoemd: de Shoe Recyle Machine. “De SRM kan 2.500 schoenen per uur verwerken”, laat Promes aan Change.inc weten. 

Hoe het apparaat precies werkt, dat is nog een beroepsgeheim. Het systeem is gepattenteerd en wordt momenteel nog doorontwikkeld. De machine heeft wel inmiddels al de aandacht getrokken van een breed scala aan bekende sportmerken zoals Asics, Decathlon en Bever

circulaire schoenen

De Shoe Recyle Machine 

Een unieke recycling machine, die gebruikte schoenen verpulvert en scheidt. Uiteindelijk zijn de grondstoffen daarvan weer zo zuiver dat alle onderdelen voor een complete circulaire schoen te maken! Elk deeltje van de schoen kan met deze machine worden gerecycled. Niet perse tot schoen, maar tot bijvoorbeeld speeltuinen of buitensport velden. Het doel van FasFeetGrinded om inzamelaars, fabrikanten, retailers en recyclebedrijven met elkaar te verbinden om zo de internationale schoenenindustrie om te vormen tot een circulaire industrie.

Wil je meer lezen over innovatie in de circulaire economie? Lees dan hier verder.