Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In Belgrado, Servië kun je nu deze luchtzuiverende muurschildering bewonderen. De schildering is onderdeel van de City Forests Campagne van het merk Converse met het doel om uiteindelijk overal ter wereld deze milieuvriendelijke murals te laten schitteren. In Bangkok en Warschau zijn deze duurzame muurschilderingen al te vinden en er staan nog tien steden op de planning.

Luchtzuiverende verf die wordt geactiveerd door zonlicht

Tijdens het schilderen wordt er gebruik gemaakt van speciale verf. Maar hoe werkt dit precies? “We gebruiken fotokatalytische verf die de lucht helpt te zuiveren. Deze technologie gebruikt lichtenergie om schadelijke luchtverontreinigende stoffen af te breken en om te zetten in onschadelijke stoffen. Elk oppervlak dat met deze verf is bedekt, wordt een actief luchtzuiverend oppervlak dat mensen helpt beschermen tegen schadelijke gassen”, aldus het bekende schoenenmerk. Het gehele chemische proces wordt dus door zonlicht geactiveerd.

https://www.instagram.com/p/CFKaipKJnpR/

De schildering in Belgrado komt overeen met een luchtzuivering van 540 bomen

Kun je ergens geen bomen planten? Verf dan de gebouwen met speciale, smog opnemende verf! Dat is zo’n beetje het gedachtegoed van deze campagne. Het City Forest project heeft er bewust voor gekozen om “bomen te planten” in gebieden waar ze niet of moeilijk kunnen groeien. Zo is de muurschildering in Belgrado te vinden in een drukke straat in het centrum en bevindt de schildering in Warschau zich bijvoorbeeld naast het metrostation Politechnika. Het stuk in Belgrado staat gelijk aan de luchtzuivering van 540 bomen.

Na de kunststukken in Bangkok, Warschau en Belgrado staat de teller op 1470 bomen en Converse hoopt aan het einde van de campagne een luchtzuivering te behalen die overeen komt met zo’n 3000 bomen. De steden die nog op de planning staan zijn Sydney, Jakarta, Manila, Sao Paulo, Lima, Santiago, Johannesburg, Melbourne, Bogota en Panama City.

De betekenis achter de Servische muurschildering

De schildering is gemaakt door 3 Servische kunstenaars: Artez, Wuper en SveRoze. Ze lieten zich inspireren door de wortels en tradities van de Balkan. Artez creëerde de persoon met het bloemenhoofd dat de Tamburica bespeelt, een traditioneel Servisch muziekinstrument. Wuper was verantwoordelijk voor het kleine meisje dat de accordeon bespeelt, een ander traditioneel muziekinstrument in de Servische cultuur.

In het begin gaf Artez toe dat hij een beetje aarzelde. “Weet je, een verf die de lucht zuivert enzo… we wisten niet of hij zou werken als elke andere verf. Maar ik ben tevreden en we hebben het geweldig gedaan.” Wuper vult dit aan met: “Ik houd er niet van om het milieu te vervuilen en daarom ben ik overgestapt van spray- naar penseelwerk, dus ik vond het erg leuk om deel uit te maken van dit project.”

Wil je meer lezen over groene kunst? Lees dan hier verder.

Beeld: @vatovec / Instagram