Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe maak je in deze tijden van klimaatcrisis nou echt een verschil? De kachel een graadje lager, een paar minuten korter douchen, vaker het ov pakken in plaats van de auto of minder/geen vlees eten? We willen allemaal graag een steentje bijdragen, maar het blijft toch een kunst om uit te vogelen wat nou wel of geen effect heeft. Hoe handig zou het zijn als je een app hebt waarmee je dit in één oog opslag kan zien. Dat dachten de makers van Zerofy ook. Met deze nieuwe klimaat-app track je gemakkelijk je eigen huishoudelijke uitstoot én leer je te besparen op vervuilende activiteiten.

Huishoudens zijn een sleutelrol

Zerofy gelooft erin dat je als individu wel degelijk een verschil kan maken in de klimaattransitie. Zij zeggen dat we door initiatief te nemen in ons eigen leven en onze uitstoot te verminderen, iedereen een onderdeel kan worden van de bredere energietransitie. Want zeker 70 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen kan indirect aan huishoudens worden toegeschreven. Denk aan energie verbruik, mobiliteit of de consumptie van goederen en voedsel. Dit betekent dat huishoudens een sleutelrol kunnen spelen bij het bereiken van het doel om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5 °C te houden, zoals vastgesteld door het Klimaatakkoord van Parijs. Dus, je bent misschien maar één persoon, maar je hebt toch de kracht om actie te ondernemen, gewoon thuis.

Klimaat-app

Maar hoe, is dan de volgende vraag? Ook daar bedacht Zerofy een antwoord op. Zerofy is opgericht met de visie om mensen een makkelijke tool te bieden om hun huishoudens te ‘decarboniseren’. Mede-oprichters Till Quack en Criss Uudam wilden de kracht van huishoudens benutten om een ​​echt verschil te maken in de klimaatverandering. Het resultaat? Een klimaat-app die mensen in staat stelt om hun uitstoot te volgen en te verminderen.

Je eigen uitstoot verminderen

Deze gloednieuwe klimaat-app houdt dus jouw huishoudelijke voetafdruk bij. Dit is volledig geautomatiseerd en in realtime, waardoor je op een eenvoudige wijze kan leren te besparen op verwarming, energie en mobiliteit. Zerofy trackt jouw persoonlijke uitstoot namelijk over vier hoofdbronnen: mobiliteit, verwarming en energie thuis, voedsel en goederen en diensten. Hierdoor krijgen gebruikers van de app een uitgebreid beeld van hun huishoudelijke koolstofvoetafdruk. Dankzij inzicht in deze gegevens over jouw persoonlijke emissies kan je beter geïnformeerde beslissingen maken over het verminderen van hun uitstoot. Nu weet je direct wat het oplevert als je vaker de auto laat staan of de kachel toch maar even uitdraait.

De app is sinds eind 2022 beschikbaar in alle Appstores in de EU. Een lancering in de VS volgt waarschijnlijk snel.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan EU zet toch weer in op biomassa