Heatherwick Studio heeft in samenwerking met de Chinese autofabrikant IM Motors een nieuwe elektrische auto ontworpen. En dat is niet zomaar een elektrische auto, maar een auto die de CO2-uitstoot van andere voertuigen in het verkeer opzuigt via de airco.
De elektrische AIRO-auto
De speciale auto genaamd AIRO wordt naar verwachting in 2023 gelanceerd door autoconcern IM Motors. De futuristische stijl heeft de auto te danken aan de ontwerpers van Heatherwick Studio. De auto is volledig elektrisch en (optioneel) autonoom. Dat betekent dat de auto helemaal zelf kan rijden, zonder dat er een actieve bestuurder nodig is. Voor de passagiers is dat niet zo erg, want deze auto heeft meer weg van een leefruimte dan van een normaal auto-interieur. De auto is bijvoorbeeld aangekleed met stoelen die rond kunnen draaien, een opklapbare tafel en een (tv)scherm. Als kers op de taart kunnen de stoelen ook nog worden omgevormd tot tweepersoonsbed. En dat terwijl de auto gewoon doorrijdt.
CO2-uitstoot opzuigen
Maar toch is het meest speciale aan deze auto de airco. Die is namelijk zo ontworpen dat de vuile lucht tijdens het rijden gereinigd wordt. Daar zorgt het HEPA-filtersysteem van de AIRO voor. Tijdens het rijden zuigt het systeem verontreinigende stoffen op, zoals CO2, zegt ontwerper Thomas Heatherwick. Zijn studio heeft ook de oplaadstations voor het voertuig ontworpen, waarbij gebruik is gemaakt van verweerd staal om ze op te laten gaan in de stedelijke omgeving.
Uitstoot tijdens het rijden
In 2019 stootte de Nederlandse transportsector 26 miljard kilogram CO2 aan broeikasgassen uit. Het vervoer op onze wegen maakt daar 21% van uit, de rest wordt veroorzaakt door de lucht- en scheepvaart. Bij verbranding van benzine of diesel in de motor van je auto komt altijd CO2 vrij. Voor elke liter benzine die je verbruikt komt 2269 gram CO2 vrij en voor elke liter diesel is dat 2606 gram. Ook een elektrische auto stoot emissie uit, zo’n 10 g/km. Voor een auto op benzine moet je denken aan 200 g/km. Dat deze CO2 in de toekomst misschien kan worden opgevangen, zoals door de AIRO, is een belangrijke stap richting een klimaatneutrale wereld.
Wil je meer lezen over transport en duurzaamheid? Lees dan hier verder.