Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In juli gaat de nieuwe Europese wetgeving tegen het gebruik van single-use plastic in. Vanaf dan gaan de plastic producten, die jij wellicht regelmatig gebruikt, in de ban. De wet werd in maart 2019 door het Europees Parlement aangenomen en maakt wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes officieel verboden. Sindsdien zijn productdesigners hard op zoek naar alternatieven.

Wegwerpborden van eierschalen

Een van die designers is Laura van de Wijdeven. Zij werkte afgelopen maanden in haar atelier aan een goed alternatief: wegwerp borden die zijn gemaakt van eierschalen.  Ze startte met dit idee bij een ontwerpwedstrijd in Barcelona, een initiatief van het Creative Europe Programme van de Europese Unie. Alle ontwerpers werd gevraagd aan de slag te gaan met een zelf gekozen Food Waste-materiaal. Zo kwamen de borden van eierschalen tot leven. Haar eerste prototype werd op de Dutch Design Week 2020 gepresenteerd. 

Keramiek-look

De borden zijn compleet gemaakt van eetbare producten en het maakproces kost volgens Van de Wijdeven weinig energie. Dit maakt het product extra duurzaam. Daarnaast gebruikt de ontwerpster afgedankte eierschalen in haar product, wat bijdraagt aan de circulariteit van de voedselindustrie. Het eindproduct lijkt op keramiek. Maar qua eigenschappen is het een heel ander materiaal. “Het breekt als je het in water legt binnen een uur af tot poeder. Het is dus zeer geschikt voor wegwerpproducten, het kent geen lange levensduur”. De borden zijn dus 100% ecologisch afbreekbaar, en daarmee een goed alternatief voor plastic

Dutch Design Week 2020

Tijdens de Dutch Design Week 2020, die plaatsvond in een digitaal format, presenteerden de ontwerpers ook dit jaar weer veel duurzame producten. Zij stellen dat, hoewel design medeverantwoordelijk is voor een overdaad aan producten in ons leven, het ook de oplossing biedt. In de route Duurzame Producten kon je alle ontwerpers ontdekken die binnen hun designs gebruik hebben gemaakt van nieuwe radicale processen en materialen – van natuurlijke stoffen zoals paddenstoelen mycelium, tot gemanipuleerde veganistische leersoorten – om afval te verminderen en betekenisvolle objectrelaties te bevorderen.

Wil je meer lezen over plastic-vrij? Lees dan hier verder.