Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Volgens MilieuCentraal verdwijnt bijna 9 procent van al ons eten jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. De wereldwijde voedselverspilling komt terecht op ruim 1.3 miljard kilo. Dat is bijna een derde van al het voedsel wat geproduceerd wordt! In de Nederlandse horeca loopt voedselverspilling zelfs op tot 50 procent. Het Nederlandse Orbisk bedacht een oplossing. Met behulp van Artificial Intelligence kunnen ze voedselverspilling in de horeca misschien wel ten einde brengen.

Voedselverspilling tegen gaan 

Orbisk, is  een Nederlandse scale up die een slimme voedselmonitor heeft ontwikkeld. Deze monitor, gebaseerd op Artifical Intelligence vertelt je precies wanneer je wat weggooit. Hoe? Het gaat om een speciale groene afvalbak, voorzien van een wegschaal en een smart-camera. De camera maakt foto’s van het weggegooide eten. Met een AI-beeldherkenning algoritme, worden de ingrediënten herkent en geïdentificeerd. Door de wegschaal weet de AI ook precies hoeveel er is verspild. De data wordt omgezet naar een wekelijks online rapport.

Aanzienlijke verbetering van duurzaamheid 

Het rapport vormt een actiegericht dashboard van de verzamelde data. Zo helpt Orbisk de horeca ondernemer, inkoper of chef om porties te balanceren, de voorraad te optimaliseren en efficiënter te plannen. Het resultaat? Een aanzienlijke verbetering van de duurzaamheid! Naar een schatting van Orbisk zelf, kan een middelgroot restaurant jaarlijks 4.000 tot 5.000 kilo voedselafval besparen. Alle Nederlandse horeca bij elkaar, verspilt jaarlijks circa 61 miljoen kilo voedsel. Dat maakte Rabobank bekend tijdens de Horecava, op de slotdag van de Food Waste Challenge. Er valt hier dus zeker nog veel te winnen!

Novotel: 25% minder voedsel verspild 

De oplossing van Orbisk kan bovendien ook behoorlijk gaan schelen in de papieren. Denk aan besparingen op inkoop, personeel en afvalverwerking. Volgens Orbisk kan het oplopen tot wel 20.000 euro per jaar. Nog een ander voordeel: het afval kan middels de AI ook beter worden herbestemd, ook nog eens goed voor de circulariteit dus! De innovatie van Orbisk gaat niet onopgemerkt: Unilever ging kort geleden een samenwerking met Orbsik aan en Novotel op Schiphol maakte bekend al 25% minder voedsel te verspillen dan voorheen, sinds de installatie van de AI-afvalcontainer. 

Meer lezen over AI en duurzaamheid? Lees dan: Door gebruik van deze landbouwrobot kunnen boeren duurzamer worden