Het Deense ministerie van Klimaat, Energie en Stroom heeft afgelopen week in een persbericht bekend gemaakt dat het land een kunstmatig eiland gaat bouwen voor windenergie. Het eiland zal dienen als ‘energiehub’ en is daarin de eerste ter wereld. De bouw van het energie-eiland zal in 2026 in de Noordzee beginnen.
De bouw van het indrukwekkend energie-eiland gaat hand in hand met het Deense beleid wat betreft fossiele brandstoffen. Denemarken heeft namelijk besloten dat ze vanaf 2050 geen olie en gas meer gaan winnen uit de Noordzee. Als de voornaamste olieproducent van de EU, is dat een doelstelling met grote gevolgen. Gelukkig is het land al goed op weg om deze vervuilende brandstoffen tegen die tijd volledig te kunnen vervangen.
De wereldwijde groene transitie
“Dit is echt een geweldig moment voor Denemarken en voor de wereldwijde groene transitie. Deze beslissing markeert het begin van een nieuw tijdperk van duurzame energieproductie in Denemarken en de wereld en verbindt zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen met groei en groene banen”, vertelt de Deense minister van Klimaat, Dan Jørgensen. Het Deense ministerie van Klimaat, Energie en Stroom is verantwoordelijk voor nationale en internationale inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.
Energie-eiland voor 200 enorme windturbines
Het eiland zal in de eerste fase als energiehub dienen voor 200 enorme windturbines die in de buurt van het eiland op zee staan. De hub wordt ongeveer 80 kilometer van de kust gebouwd en zal voor meer van de helft in handen van de staat zijn, maar ook deels door de privé-sector gefinancierd worden.
Naar verwachting zal het eiland een totale oppervlakte van minimaal 120.000 vierkante meter hebben. In de eerste fase zou het innovatieve project 3 miljoen Europese huishoudens van groene stroom moeten gaan voorzien.
Het grootste bouwproject in de Deense geschiedenis
“De energiehub in de Noordzee wordt het grootste bouwproject in de Deense geschiedenis. Het zal een grote bijdrage leveren aan de realisatie van het enorme potentieel voor Europese offshore wind, en ik ben verheugd over onze toekomstige samenwerking met andere Europese landen”, aldus Jørgensen.
De energie, die ze met dikke kabels naar land zullen transporteren, is in eerste instantie bedoeld om Denemarken zelf van groene energie te voorzien. Uiteindelijk verwacht het land dat ze ook contracten met omliggende landen kunnen afsluiten, omdat ze meer duurzame energie zullen produceren dan ze zelf nodig hebben. De bouw, die waarschijnlijk in 2026 begint, zal een behoorlijk aantal jaren in beslag nemen. Het doel is om het kunstmatige eiland rond 2033 volledig werkend te krijgen.
Wil je meer lezen over energie-eilanden? Lees dan hier verder.