Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Denemarken breekt namelijk al meerdere jaren alle records op het gebied van windenergie. Met als hoogtepunt 2019. Maar liefst 49% van alle energie uit Denemarken kwam voort uit windenergie.

Een nieuw record

In Denemarken zien ze al jaren stijgingen in het aandeel van windenergie. Het vorige record stond op 43% in 2017. Het jaar daarna viel het terug naar 41%. Maar het afgelopen jaar werd het record ruimschoots gebroken met 49%. Dit komt door het verbeteren van de technologie en uiteraard ook door gunstige condities. Deze cijfers zeggen je misschien niet zoveel. Maar vooral in vergelijk met alle andere landen zijn de cijfers erg indrukwekkend. Denemarken laat namelijk de nummer 2 in de lijst ver achter zich. Ierland haalde in 2018 28% van haar energie uit de wind.

De weg naar boven is ingezet

Hier blijft het niet bij. Denemarken heeft namelijk grote plannen. Zij lopen niet alleen ver voor op de doelen van het Parijs-verdrag maar willen de voorsprong nog verder uitbreiden. Denemarken is van plan om de uitstoot met 70% te verminderen voor 2030. Daarnaast zij ze in Denemarken bezig met nieuwe wetgeving. Deze wetten moeten ervoor zorgen dat 100% van de energie uit het land duurzaam is. Deze ambities komen niet uitsluitend vanuit de politiek. Vestas is namelijk ook van Deense komaf. Deze Deense fabrikant van windturbines is veruit de grootste in hun sector. Door een goede samenwerking met de Deense overheid zijn zij in staat om goede resultaten te behalen in Denemarken. Hopelijk volgen meerdere landen met een geschikt klimaat het voorbeeld van Denemarken.