Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een paar maand geleden plaatsten wij een artikel over fruitbomen in Kopenhagen. Het project in de Deense hoofdstad is daar een groot succes. Daarom zijn wij de afgelopen maanden gaan oriënteren voor de mogelijkheden binnen Nederland. Het idee is om zoveel mogelijk informatie te bundelen, zodat wij met een bruikbaar plan kunnen komen voor Nederlandse gemeenten. Dit bracht ons bij Peter Kouwenhoven die al jaren bezig is met het opzetten van een soortgelijk idee in het Bultpark in Lelystad. 

Het Bultpark in Lelystad staat al vol met fruitbomen

Zelf was ik er nog nooit geweest maar het Bultpark (of ook wel het Bultpark Plukpark) is een walhalla voor de natuurliefhebbers en wildplukkers. Er staan overal bomen en struiken waarvan je de vruchten kunt plukken. Peter Kouwenhoven is de voorzitter van de Stichting Bultparkcomite en daarnaast groot natuurliefhebber. Hij weet je van alles te vertellen over eetbare natuur. Hij is namelijk ook auteur van het boek Wildplukken: de alternatieve fruittuin. 

Boekrecensie: Wild Plukken, de alternatieve fruittuin | BuitenHelden

‘’Veel mensen weten niet hoe veel bomen en planten er eigenlijk eetbaar zijn’’. Toen wij wat verder door het park liepen, kwamen we aan bij een mooi bord, waar alle eetbare planten en bomen in het park op stonden. Ook was duidelijk te zien in welk seizoen ze kunnen worden geoogst. 

Betrokkenheid bij de natuur

Bij Bultpark Lelystad hebben ze verschillende manieren om mensen meer betrokken te maken bij de natuur. Allereerst is het voor iedereen mogelijk om van de planten en bomen te eten in het park. Daarnaast houden ze het park schoon door 3 maal per jaar met klassen uit de omliggende scholen te gaan opruimen. Er worden ook meerdere malen eetwandelingen gehouden voor belangstellenden, soms ook als afdelingsuitje.

Ze organiseren evenementen waarbij vrijwilligers nestkastjes kunnen maken voor in het park. Ook houden ze ieder jaar een vleermuisexcursie, waardoor de bezoekers veel leren over de mooie beestjes. 

Een eigen fruitboom 

Om de inwoners van Lelystad betrokken te maken bij het park, is het ook mogelijk om zelf een boom te kopen. Je ziet bij de verschillende fruitbomen in het park daarom ook een naambordje staan. Terwijl wij door het park liepen kwamen wij toevallig een ‘’eigenaar’’ van één van de vele fruitbomen tegen bij haar boom. ‘’Je merkt dat het een leuk cadeau kan zijn voor een speciale gelegenheid. Ideaal ter gelegenheid van bijvoorbeeld het 30 jarige jubileum van een collega.’’ Ook voor gemeenten kan dit een leuke manier zijn om medewerkers meer te betrekken bij de parken. 

”Een eigen fruitboom was een actie ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van Lelystad. Onlangs zijn er wel drie ‘afscheidboompjes’ geplant. Leuk als een gemeente geen leunstoel of kadobon geeft bij een afscheid maar een fruitboom in een nieuw te creëren afscheidbos of op een mooie plek in de stad. Er is altijd wel ergens plek voor. Op de paal een bordje met naam en data. Ook toen we een stichting werden hebben we, samen met hem, een Notarisappel geplant.”

Meegaan met de tijd

De stichting is geen oude natuurliefhebbers vereniging. Ze zijn ook regelmatig bezig met het vernieuwen van het park. Zo hebben ze onlangs borden met QR-codes toegevoegd aan het park en de tuinen. Dit is makkelijk als je informatie wil over de verschillende planten en bomen in het park. 

Help ons mee met onze missie

Wij zijn met EcoToday druk bezig met het oriënteren naar de mogelijkheden in meer Nederlandse gemeenten. Alle informatie is van harte welkom. Wij zijn via een artikel van ons door de Permacultuur facebook groep op het spoor gekomen van Peter Kouwenhoven, en extra tips worden erg gewaardeerd. Ook als je meer betrokken wil zijn bij dit plan dan horen wij het graag.