Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het is weer de tijd van het jaar om je ski’s en snowboards uit de kast te halen, naar het meest dichtstbijzijnde skiresort te vertrekken voor een lange week buiten in de natuur en natuurlijk om te skiën. Hoog in de bergen zijn geeft je waardering van alle voordelen die de natuur te bieden heeft. Jammer genoeg hebben de skiresorts een groot impact op de natuur in hun omgeving. Naast de talloze bomen die moeten worden gekapt voor de skipistes en liften zijn de resorts afhankelijk van hoog energie verbruikende infrastructuur. Hiernaast zorgen de pistes ook voor grote hoeveelheden afval en verspilling. Veel resorts zijn al bezig met het overstappen op milieuvriendelijke oplossingen, zoals duurzame vormen van energie en recyclen, maar dat is bij verre nog niet genoeg. Een merkbare vooruitgang kan worden gezien bij Whistler Blackcomb in Canada, waar ze veel programma’s in werking hebben gezet om het groot aantal toerisme aan te kunnen en groenere alternatieven te vinden voor zowel in het dorp als op de bergen.

Geen verspilling
“Geen afval, geen koolstof en geen netto uitstoot,” dat is het doel dat Whistler Blackcomb heeft gezet om een ecologische voetafdruk van nul te bereiken. Ze hebben vier standpunten aangenomen op het gebied van afval: verminder, hergebruik, recycle en herbestemmen, en het blijkt te werken! Sinds 2000 is het Whistler Blackcomb gelukt om hun afval voor 70% te verminderen. De grootste bijdrage in deze verbeteringen kwam vanuit de horeca, dat verantwoordelijk was voor zo’n 72% van het totale afval in de omgeving. De horeca zet zich daar zoveel mogelijk in voor de vermindering van de plastic verpakkingen en er wordt geen gebruik meer gemaakt van plastic bekers, borden en bestek. Deze stappen helpen om Whistler’s doel van het verminderen van 90% van alle afval te bereiken. Naast het elimineren van 90% van alle afval in de omgeving hebben ze een hernieuwbare energiecentrale geplaatst in het midden van Whistler. Deze groene energiecentrale geeft stroom aan de hoog energie verbruikende infrastructuur, zoals de gondels die dagelijks de bergen op en neer gaan tijdens de hoogseizoenen.  

Groen transport
In het dorp zelf is vrijwel alles op loopafstand van elkaar, maar voor langere reistijden van buiten het dorp om heeft Whistler Blackcomb een werknemer-carpool systeem ingezet. Dit initiatief bespaart jaarlijks 360 ton kooldioxide wat vergelijkbaar is aan 75 minder auto’s op de weg gedurende een jaar. 

Voor voedselvoorraad, bezorgingen en overig transport in de omgeving zijn elektrische auto’s ingezet om de CO2 uitstoten op een minimum te behouden.  

Groenere skipistes
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je bovenaan de bergen staat en uitkijkt op het prachtige dal, maar grote hoeveelheden bomen worden jaarlijks gekapt om skiërs te kunnen voorzien van de wijde pistes. Het verminderen van zo veel bomen heeft natuurlijk een groot effect om het milieu in de directe omgeving, maar Whistler Blackcomb heeft ook hier een oplossing voor bedacht. Ze hadden als doel om een recreatieve omgeving te creëren in de bergen zonder het ecosysteem te veel te veranderen. Met behulp van ruimtelijke planners en zorgvuldige berekeningen hebben ze het verwijderen van bomen kunnen verminderen van 50% naar 5%. Dit proces heeft niet alleen een positief effect op de natuur en het ecosysteem in de bergen, maar het biedt ook de sporters een intiemere ervaring aan.  

Whistler Blackcomb is al een tijdje bezig met het verduurzamen van de ski resorts in de omgeving om hun ecologische voetafdruk te verminderen, maar zij zijn niet de enige die al stappen hebben gezet om op duurzamer wijze te ondernemen. Check https://www.sno.co.uk/ski-resort/green-eco-ski-resorts/ om jou opkomende ski vakantie naar een milieubewust resort te boeken!