Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In een rapportage van de Volkskrant over de man achter de Vegetarische Slager, Jaap Korteweg, wordt zijn nieuwe project ‘Those Vegan Cowboys’ onder de loep genomen. Met dit nieuwe project neemt Jaap Korteweg de zuivelindustrie op de schop, door te experimenteren met melk en kaas rechtstreeks gemaakt uit gras, zónder de koeien.

Those Vegan Cowboys

Vorig jaar werd de Vegetarische Slager verkocht aan Unilever. Sindsdien richt Jaap Korteweg, bekend als de man achter de Vegetarische Slager, zich op een nieuw project: Those Vegan Cowboys. In 2010 is Kortweg begonnen met het op zijn kop zetten van de vleesindustrie met zijn vleesvervangende producten.

Portrait of black and white cow looking at camera while eating hay in cowshed of milk and meat farm, copy space

En nu is de zuivelindustrie aan de beurt. Want het romantische plaatje van koeien in de wei gaat volgens hem allang niet meer op. “De meeste koeien komen helemaal niet meer buiten. Melkkoeien hebben een zwaar leven, ze leveren tien keer zoveel melk als ze van nature zouden doen. Het is gewoon bio-industrie,” vertelt Korteweg aan de Volkskrant.

Uit één hectare gras kunnen ze vijf keer meer melk halen dan een koe kan

De droom om melk en kaas te kunnen maken uit gras is al een oude droom van zuiveltechnologen. Nu lijkt het erop dat dit binnenkort werkelijkheid kan worden, dankzij  nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie, genetische modificatie en precisiefermentatie. Met deze technologie hoopt Korteweg de koe te verlossen en haar overbodig te maken en de zuivelindustrie blijvend te veranderen.

Bron: Those Vegan Cowboys

“De koe is een tussenstap. Mensen kunnen geen gras eten, wel melk en vlees. Ons idee is om ruwe natuur te oogsten en die rechtstreeks om te zetten in eetbare producten.” Bovendien is het stukken efficiënter en duurzamer. Zo denken ze bijvoorbeeld dankzij de technologieën uit één hectare gras vijf keer meer melk kunnen halen dan een koe.

Een beloning van 2,5 miljoen 

Voordat Those Vegan Cowboys kunnen beginnen met het produceren van de melk en kazen, rust hen nog één ding: het vinden van de juiste schimmels. Deze schimmels zijn nodig voor het fermentatieproces, de productie van caseïne en om het proces wat normaliter in de maag van de koe plaatsvindt, na te bootsen. 

Onlangs kocht het team van Those Vegan Cowboys al een laboratorium in Gent op, dat gespecialiseerd was in het produceren van humane eiwitten met schimmels. Dit laboratorium is inmiddels omgedoopt tot het New Milk Lab. Toch zijn ze er daarmee nog niet helemaal. Voor de schimmel die het hele proces bij elkaar moet brengen staat inmiddels een beloning van 2,5 miljoen uit. 

Wil jij meer weten over koevrije melk? Lees dan hier verder.

Beelden met dank aan Those Vegan Cowboys.