Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Schijf van Vijf vormt al sinds 1953 in Nederland de richtlijn voor een gezond eetpatroon richting het grote publiek. Volgens verschillende diëtisten is de Schijf van Vijf echter behoorlijk achterhaald. Zij kwamen met een alternatief: de Schijf for Life. Een volledig plantaardig voedingsadvies waarbij de gezondheid in acht wordt genomen, maar waarbij er ook oog is voor het klimaat.

De Schijf van Vijf


De Schijf van Vijf werd in 1953 geïntroduceerd door het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Nederland. Toentertijd werd de schijf onderverdeeld in vijf verschillende groepen voedingsmiddelen: zuivel, groente en fruit, vlees en vis (waar ook peulvruchten en kazen onder vallen), vetten en als laatste graanproducten. Dat waren volgens het Voorlichtingsbureau de belangrijkste voedingsmiddelen die in de drie maaltijden per dag verwerkt zouden moeten worden. Over de jaren heen is de Schijf van Vijf al enkele keren geüpdate, waaronder in 2016. Toen werd bijvoorbeeld het advies uitgebracht om nog maar één keer per week vlees of vis te eten. 

Niet meer up-to-date

Toch stellen verschillende diëtisten dat de schijf nog steeds behoorlijk achterhaald is. Zo wordt er bijvoorbeeld volgens Lobke Faasen, een van de opstellers van de nieuwe schijf, nog te krampachtig over plantaardig eten gedaan. Ook staan er nog te veel dierlijke producten tussen. “Als je op de website van het Voedingscentrum zoekt naar hoe je gezond plantaardig moet eten dan lees je vooral over de risico’s en waar je op moet letten” zei Faasen in het NOS Radio 1 Journaal. Dat terwijl een vegetarische of veganistische leefstijl hartstikke gezond kan zijn, mits je  de juiste voedingsstoffen consumeert. 

De plantaardige Schijf for Life 


Daarvoor werd dus een nieuwe schijf van vijf ontwikkeld: de Schijf for Life. Een mooi alternatief voor mensen die de stap willen zetten naar een vegetarische of veganistische lifestyle. Hou je je goed aan deze schijf? Dan heb je volgens de diëtiste nog maar weinig extra supplementen nodig. De Schijf for Life is net zoals zijn voorganger verdeeld over vijf groepen voedingsmiddelen: groente en fruit, vetten, eiwitten en zetmeel. De Schijf for Life is ontwikkeld door Lobke Faasen en gereviewd door Wendy Walrabenstein, diëtist, promovendus en bestuurslid van PAN NL. Verder werkten ook de diëtisten Lieke Angenent, Nadine Blom, Shirley Brouwers, Yana van Maarseveen en Priscilla Weterings mee. En werd het gedeelte over het milieu geschreven door Armanda Govers (milieujurist en directeur van ANBI-stichting Even Geen Vlees).

Wil je meer lezen over duurzame voeding? Lees dan hier verder.