Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gemeenten beginnen het langzaamaan in te zien. Het oplossen van het zwerfafval probleem kun je beter op een positieve manier benaderen. Een goede oplossing is een tuintje rondom containers. Deze tuinen zorgen er op meerdere plekken in Nederland voor dat buurtbewoners minder afval dumpen en het is daarnaast een mooie ‘’cityhub’’ voor bijen. We spraken namens Ecotoday met bedenker van dit initiatief; Henk-jan Room.

Charmante oplossing voor een oncharmant probleem

Het ziet er vaak rommelig uit; om wat voor reden dan ook plaatsen mensen afval naar de afvalbak. Of dit nou komt door volle afvalbakken of te grote voorwerpen om te deponeren, het resultaat geeft een onaantrekkelijk gezicht.

Het ziet er niet alleen rommelig uit maar zorgt ook voor stankoverlast en ongedierte. Ook heeft de afval een impact op het milieu aangezien het zwerfafval uiteindelijk vaak in omliggend water terecht komt. Citygard komt met een leuke oplossing: het containertuintje. Door tuintjes te plaatsen rondom containers zijn buurtbewoners minder snel geneigd om afval te lossen rondom de containers.

Buurtbewoners zijn zelf verantwoordelijk

Wat dit concept extra mooi maakt is de dat de verantwoordelijkheid bij de buurtbewoner zelf ligt. Vrijwilligers uit de buurt worden namelijk verantwoordelijk voor het onderhouden van het tuintje. Henk-jan Room heeft hier het volgende over te zeggen: ‘’Doordat de buurtbewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van de tuin merk je dat mensen minder afval laten staan. Omdat als je dit wel doet, je niet langer ‘’gewoon’’ rommel maakt, maar je er direct een buurtbewoner mee opzadelt.’’ Bij projecten in Den Haag, Rotterdam en Assen lijken de tuintjes al te werken.

Effecten op het milieu

De tuintjes zijn niet alleen prettig voor het oog, ze zorgen ook voor meerdere voordelen voor het milieu. De tuintjes vangen namelijk overtollig regenwater op en zorgen ze voor kleine ‘’cityhubs’’ voor insecten en bijen. De materialen waarmee de tuintjes worden gemaakt zijn daarnaast ook nog een op duurzame wijze verkregen. Wil jij ook een tuintje in jouw buurt? Geef het dan even aan bij de gemeente om te kijken wat er mogelijk is.