Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Toch zijn er in de afgelopen jaren een aantal initiatieven tot leven gekomen die hopen een beweging te maken naar een steeds duurzamere manier om met kleding om te gaan. Een van die initiatieven is New Optimist. Een Amsterdamse startup de zich inzet voor een circulaire mode industrie.

Statiegeld op kleding

Het Amsterdamse New Optimist neemt een belangrijke stap in de richting van circulariteit in de mode. Dat doen zij door het introduceren van statiegeld op kleding. Het bedrijf richt zich daarmee op een nieuw systeem voor de modewereld, onder de kernwaarde: lokaal, sociaal en circulair. Klanten die kleding bij New Optimist of bij een van haar verkooppartners in Nederland kopen, betalen een klein bedrag per stuk aan statiegeld.

100% circulair

Met het statiegeld-concept hoopt New Optimist een 100% circulaire levenscyclus te bewerkstelligen. Klanten krijgen hierdoor de zekerheid dat hun duurzame kleding op een verantwoorde manier wordt gerecycled. Op dit moment wordt veel oude kleding afgedankt. Het eindigt dan op een brandstapel. Dat is niet duurzaam, en zorgt tot hoge afvalbergen en minder circulariteit. Daarom gaan klanten per kledingstuk 3 euro aan statiegeld betalen. Dit wordt bij Stichting Statiegeld gereserveerd. Na de afloop van de ‘levensduur’ van een kledingitem krijgen klanten het betaalde statiegeld terug.

Mode industrie verduurzamen

New Optimist hoopt hiermee te inspireren en nodigt andere merken uit om deel te nemen aan het systeem van statiegeld op kleding middels Stichting Statiegeld. Deze stichting neemt de financiële en logistieke stromen voor deelnemende kledingbedrijven op zich. Het bedrijf hoopt zo een systeemverandering in de gehele modewereld te inspireren. Op dit moment wordt alle kleding van New Optimist al geproduceerd op verantwoorde wijze in een atelier in Amsterdam-West.

De huidige mode-industrie

De huidige mode-industrie staat bekend om snelle trends en productie van massaal goedkope kleding. Dit wordt ook wel Fast Fashion genoemd en leidt tot vervuiling van de aarde. Daarnaast staat de industrie bekend om slechte arbeidsomstandigheden voor de arbeiders, waaronder soms ook kinderarbeid. Bovendien is de levensduur van veel kledingstukken kort: ze worden snel weggegooid en komen vervolgens op enorme afvalbergen terecht.

Om deze negatieve impact van de mode-industrie te verminderen, zijn steeds meer bedrijven op zoek naar circulaire en duurzame oplossingen. Hierbij wordt rekening gehouden met het gehele productieproces, van de grondstoffen tot de productie, verkoop en einde levenscyclus van de kleding. Het concept van kledingruil of verhuur is ook in opkomst, wat een alternatief biedt voor het wegwerpen van kleding. Hiermee kun je de levensduur van de kleding verlengen en de vervuiling verminderen. Het werk van New Optimist is daar een goed voorbeeld van.

Wil je meer lezen over duurzame mode? Lees dan Modebedrijven bereiken akkoord tijdens klimaat-top