Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Door middel van nominaties en publieksstemmen heeft stichting Nederland CO2 Neutraal de meest duurzame bedrijven van Nederland in 2020 aangewezen. Ieder jaar werken steeds meer ondernemingen naar een duurzame oplossing toe, en deze bedrijven mogen volgens de stichting best even genoemd worden. Lees snel verder voor de uitslag!

Meest duurzame bedrijf volgens het publiek: Forbo

Het publiek stemde via stichting Nederland CO2 Neutraal voor Forbo als meest duurzame bedrijf van Nederland in 2020. Forbo produceert en verkoopt namelijk klimaatneutrale vloeren gemaakt van geheel natuurlijke materialen, wat betekent dat ze ook bijdragen aan gezonde binnenruimtes. De meeste reguliere vloeren bevatten veel chemische producten en hebben CO2 intensieve productieprocessen, en deze gaat Forbo expliciet uit de weg.

De marmoleum vloer van Forbo is het duurzaamst. De productie hiervan is honderd procent klimaatneutraal en de vloer bestaat uit lijnzaadolie, dennenhars, kalksteen, houtmeel, jute en pigment voor de kleur.

Nummer 2 volgens het publiek: Yoghurt Barn

De Yoghurt Barn, opgericht in 2012, staat bekend om de verkoop van yoghurt met toppings, koffie en veganistische gebakjes. Alle producten zijn biologisch en er zijn veel plantaardige opties. Yoghurt Barn wil haar CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben en werkt hier momenteel naartoe. Zo zijn de bakjes gemaakt van gerecycled plastic, dragen werknemers organische kleren en wordt het transport zoveel mogelijk beperkt.

high tea yoghurt barn
De high tea van de Yoghurt Barn

Daarnaast compenseert Yoghurt Barn voor de gehele uitstoot van het bedrijf door samen te werken met Trees for All. Omdat bomen CO2 omzetten in zuurstof zijn ze zeer nuttig om uitstoot te compenseren. De Yoghurt Barn betaalt voor de aanplanting van haar eigen bomen om de uitstoot van het bedrijf op te vangen. Dit werkt goed. Het aantal bomen levert op dit moment namelijk meer zuurstof op dan dat het yoghurtbedrijf CO2 uitstoot. Daarom is de Yoghurt Barn niet alleen klimaatneutraal, maar zelfs klimaatpositief.

Nummer 3 volgens het publiek: Snackbar van de Toekomst

Op de derde plek eindigde Snackbar van de Toekomst. Naast een snackwagen biedt dit bedrijf een educatief en innovatief concept om de productie van snacks te verduurzamen. In Nederland snacken we er namelijk op los, maar veel van deze snacks zijn verre van duurzaam. Daarom kunnen voedselproducenten terecht bij Snackbar van de Toekomst om begeleid te worden, met als doel de creatie van een duurzame snack.

kraam snackbar van de  toekomst
Bron: De Snackbar van de Toekomst

In deze verduurzaming wordt het hele productieproces betrokken. Denk hierbij aan de verpakkingen, de productie van de ingrediënten en het eindproduct. Zo kan men bijvoorbeeld coaching- en inspiratiesessies volgen, maar het is ook mogelijk om een dag in het laboratorium te experimenteren met verschillende duurzame ingrediënten. Op deze manier krijgen voedselproducenten ruimte om hun eigen ideeën op het gebied van duurzaamheid verder te ontwikkelen. En zo geniet de consument uiteindelijk van een duurzame zak zoete aardappelfriet.  

In onderstaande video leer je de eigenaar en het verhaal van dit duurzame bedrijf kennen. 

https://www.youtube.com/watch?v=KsjUHO6RV6E&feature=emb_logo

Het meest duurzame bedrijf van Nederland volgens de jury: Kipster

Volgens de jury van de stichting was kippenstal Kipster het meest duurzame bedrijf van Nederland in 2020. Kipster, geopend in 2018 in Castenray, is een boerderij waar de eieren klimaatneutraal geproduceerd zijn. Bij reguliere pluimveehouderijen ontstaat de grootste CO2-uitstoot tijdens de productie van het voer voor de kippen. Om deze uitstoot tegen te gaan, voert Kipster de kippen met restjes van plaatselijke bakkerijen aangevuld met vitamines. Op deze manier gebruikt het bedrijf de restjes effectief en hoeft er voor het bedrijf zelf geen extra voedsel geproduceerd te worden.

Daarnaast worden de eieren omvat door duurzame doosjes bestaande uit water, zetmeel en vezels die negentig procent duurzamer zijn dan de reguliere eierdoosjes. Ook ligt de uitstoot van fijnstof bij Kipster relatief laag om een goede luchtkwaliteit te garanderen en zorgen zonnepanelen voor alle elektriciteit.  

Duurzaam is niet meteen diervriendelijk

Duurzaam betekent natuurlijk niet automatisch diervriendelijk. Uiteindelijk zullen de dieren ooit een keer onder het mes gaan. Wel houdt Kipster de haantjes bijna twee jaar in leven – iets dat nooit gedaan wordt in traditionele pluimveehouderijen. Daarnaast hebben de kippen een binnen- en buitenruimte met hindernissen en toegang tot zonlicht en frisse lucht. Echter, toen de stichting Animal Rights begin 2020 de stal bezocht, waren ze niet enthousiast. Ondanks de transparantie van Kipster, vonden ze dat sommige kippen er niet goed uitzagen. Ze maakten hier een filmpje van. Klik hier om hem te bekijken en zelf te oordelen over de staat van de kippen.

Omdat de oprichters van Kipster ook weten dat gehele diervriendelijkheid niet bestaat in de pluimveesector, experimenteren ze momenteel met de productie van een geheel plantaardig ei. Het duurzame bedrijf is zich ervan bewust dat er veel moet veranderen in de huidige industrie. Ze nemen graag het voortouw om nieuwe duurzame innovaties te presenteren. 

Er zijn nog veel meer duurzame bedrijven in Nederland

Dit is natuurlijk maar een kleine selectie van alle duurzame bedrijven in Nederland. Dit soort uitslagen zijn afhankelijk van de specifieke jury, het publiek en persoonlijke voorkeuren. Daarnaast moet een bedrijf maar net lid zijn van de stichting Nederland CO2 Neutraal of aanwezig zijn geweest op de events. Er waren in dit geval 63 genomineerden: neem hier een kijkje voor een langer overzicht van de duurzame bedrijven in Nederland in 2020. Dit overzicht is natuurlijk niet compleet en vooral gefocust op grotere bedrijven.

Wil je meer weten over duurzame bedrijven? Lees hier over een duurzaam spiritueel centrum en hier over een duurzame startup voor een beeld van kleine groene ondernemingen in Amsterdam.