December 2004 hebben veel mensen nog duidelijk in herinnering. Een tsunami zorgde voor één van de grootste natuurrampen ooit in Zuid- en Zuidoost-Azië. Ook Sri Lanka werd hard getroffen. Niet alle delen van het land werden even hard getroffen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de minst aangetaste gebieden werden beschermd door de mangroven.
Bescherming van de mangrove
In 2015 heeft Sri Lanka aangekondigd dat zij alle mangroves in het land gaan beschermen. Dit is het eerste land dat zulke maatregelen neemt. Dat de mangroves Sri Lanka veel ellende hebben bespaard tijdens de tsunami woog mee in deze beslissing, maar dit is niet het enige. Het mangrovebos zorgt namelijk ook voor een gezonder zeeleven. De mangrove zijn namelijk de ideale broedplaats voor vissen, garnalen en krabben.
Klimaatverandering tegengaan
Daarnaast zet Sri Lanka zich ook in om hun deel van het verdrag van Parijs na te komen. Het mangrovebos kan hier een belangrijke rol in spelen. Een mangrovebos slaat namelijk een stuk meer CO2 op dan een normaal bos van dezelfde grootte. De huidige veranderingen in het beleid van Sri Lanka zijn broodnodig. Door de bouw van vastgoed aan de kustlijnen en door de uitbreiding van steden, is twee derde van de mangroven wereldwijd verloren gegaan. Door een samenwerking met de Amerikaanse organisatie Sudeesa, beschermen zij nu 35.000 hectare mangrovebos. Daarnaast zijn ze ook bezig met het planten van nieuwe mangrove. De organisatie heeft 38.000 vrijwilligers die zich inzetten om de mangrovebossen zo snel mogelijk weer aan te sterken.