Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Stichting Meer Bomen Nu heeft 150.000 bomen gekregen van een fruitbomenkweker die ze door de coronacrisis niet heeft kunnen verkopen. Om de gezonde bomen van de brandstapel te redden, worden ze nu overal gratis weggegeven. De komende dagen kun je gratis perenbomen ophalen in Breukelen, Heerenveen, Leeuwarden, Groningen, Almere, Beverwijk, Riel, Epe & Vaassen, Amsterdam-West, Amsterdam-Oost, Medemblik, Deventer, Andijk, Opperdoes, Breda en op meerdere locaties binnen Zuid-Holland (o.a. Noordwijk en Delft).

150.000 gratis perenbomen

“Jullie mogen 150.000 perenbomen hebben. Want nu ik weet dat jullie campagne bestaat, wil ik ze niet meer verbranden”, kreeg stichting Meer Bomen Nu te horen van een fruitbomenkweker. De kweker kon ze door de coronacrisis niet allemaal verkopen.

Alle bomen dreigden verbrand te worden, wat natuurlijk enorm zonde zou zijn. Los van dat de bomen nog piekfijn in orde zijn, zijn er namelijk nog veel meer voordelen aan het planten van de bomen.

Waarom al die moeite om de bomen te planten?

Ten eerste zou er bij het verbranden van de bomen een hoop onnodige CO2 vrijkomen in de lucht. En dat terwijl de bomen juist CO2 opnemen als ze geplant worden. Daarnaast zorgt het planten van de bomen voor gratis fruitproductie. Zo hoeven mensen nét iets minder vaak naar de supermarkt voor hun dagelijkse stukken fruit. Daarbij zorgen de bomen voor vergroening en verkoeling. En dat is niet alleen voor onszelf, maar ook voor alle insecten weer super fijn.

190.000 bomen een nieuw thuis

Via stichting Corazon kreeg Meer Bomen Nu eerder al 40.000 appel- en perenbomen binnen. Maar 190.000 bomen zijn niet zomaar verdeeld en geplant; dat is een hele logistieke operatie. Alle bomen moesten vervoerd worden, opgeslagen op verkoelde plekken en zo snel mogelijk weer met de wortels in het water staan. De eerste 40.000 bomen hadden snel een nieuw thuis gevonden, maar de volgende 150.000 bleken een uitdaging.

Toen begon de echte zoektocht naar punten waarvandaan de bomen weggegeven konden worden. Ondertussen zijn dat er al minstens zestien en ze zitten door het hele land. Van Leeuwarden en Groningen tot Breda en Riel, maar ook in Amsterdam en Deventer. De meeste locaties hebben afhaaldagen tot en met aankomende zondag 23 augustus. Alle informatie wat betreft de weggeeflocaties en -tijden vind je hier.

Red jij ook een perenboom? Laat het ons weten in de reacties en vergeet het niet met vrienden of familie te delen. Samen redden we alle bomen van de brandstapel!

Wil je meer lezen over fruitbomen in Nederland? Lees dan hier verder.