Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Na COP27, is het nu al weer tijd voor COP15: de jaarlijkse biodiversiteit conferentie van de Verenigde Naties. Morgen, 7 december, begint de conferentie. Dit jaar vindt de jaarlijkse biodiversiteittop plaats in Montreal, Canada. De conferentie duurt tot zeker 19 december. Wat staat er op het programma en hoe verschilt deze conferentie van de afgelopen klimaattop (COP27)? Je leest het hier!

Wat is de biodiversiteitstop COP15?

Nog geen twee weken geleden kwam de jaarlijkse klimaattop, COP27, ten einde. En toch staat de volgende grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties alweer voor de deur. Morgen, 7 december verzamelen de lidstaten van de VN, lobbyisten, beleidmakers en andere sprekers zich voor de 15e editie van de Biodiversiteitstop in Canada. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de twee conferenties. Deze conferentie heeft namelijk te maken het VN-verdrag inzake biologische diversiteit (CBD). Tijdens deze conferentie zullen dan ook alle 196 landen die het verdrag ondertekende het nieuwe kader en beleid van deze conferentie moeten goedkeuren.

Waarom is de biodiversiteitsconferentie zo belangrijk dit jaar?

Het wordt de grootste biodiversiteitsconferentie in tien jaar, stelt de VN. De 196 landen hopen namelijk een akkoord te bereiken over de bescherming en het herstel van de natuur. Het CBD-verdrag is namelijk een belangrijke internationale overeenkomst waarin is vastgelegd hoe plant- en diersoorten kunnen worden beschermd. Maar ook hoe ervoor kan worden gezorgd dat natuurlijke hulpbronnen duurzaam worden gebruikt. De overeenkomst werd voor het eerst gesloten op de Wereldtop in Brazilië in 1992 en is door 196 landen ondertekend. Maar hoe het beleid er precies uit komt te zien? Dat wordt deze conferentie pas besproken.

Biodiversiteit van vitaal belang

Biodiversiteit is en blijft namelijk van vitaal belang voor het leven op onze planeet. Het hele ecosystem van de aarde en van de mensheid draait als het ware om biodiversiteit. Van onze oceanen tot onze bossen: de natuur voorziet ons in onze voedselsystemen, levert ons drinkwater, ondersteunt de kwaliteit van onze lucht en de vruchtbaarheid van bodems, regelt het klimaat en absorbeert koolstofemissies. Kortom: we kunnen niet zonder. Toch zijn deze ecosystemen in de afgelopen jaren flink aangetast. We lopen daarmee het risico dat onze voedselsystemen, lucht, bodems en het algehele klimaat in gevaar komt. Als we nu geen actie nemen voorspellen wetenschappers dat er de komende decennia 1 miljoen plant- en diersoorten verdwijnen.

Tijdens de biodiversiteitstop moet er om die reden een mondiaal biodiversiteitskader worden aangenomen. Hierin moeten concrete doelstellingen komen te staan voor wereldwijde acties om de natuur het komende decennium te beschermen en herstellen.

Alle sessies op COP-15 zullen live worden gestreamd vanaf de website van CBD. Tevens vindt je daar ook het hoofdprogramma.

Wil je meer lezen over klimaat en politiek? Lees dan Nationale Klimaatweek: hoe duurzaam is Nederland?