Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Ofwel de dag dat we aandacht besteden aan alle planten, bloemen, bijen en vogels. Ook GoodFoodClub besteedt hier jaarlijks aandacht aan. Zo kun je op boerderijen in onder andere Gelderland en rondom Rotterdam zelf gaan kijken wat onze boeren doen om, naast de productie van ons voedsel, ook te zorgen voor biodiversiteit.  Lees hier meer over deze internationale dag met GoodFoodClub!

De internationale dag van de biodiversiteit

In 1992 werd er tijdens de top van Rio het ‘Verdrag inzake Biologische Diversiteit’ ondertekend door de VN. Dit verdrag brengt aandacht naar het behouden van biodiversiteit en duurzaam gebruik ervan. Het woord ‘biodiversiteit’ verwijst naar hoeveel variatie aan levensvormen er is. Het verslechteren van het milieu is een van de voornaamste oorzaken voor een dalende biodiversiteit. 

De landen die dit verdrag getekend hebben zijn verplicht aandacht te besteden aan de bescherming van de nationale biodiversiteit. Daarnaast moeten zij ontwikkelingslanden hierin te ondersteunen. De Internationale Dag van de Biodiversiteit werd vervolgens uitgeroepen om dit onderwerp jaarlijks aandacht te blijven geven. De dag werd 22 mei, om de goedkeuring van het verdrag op dezelfde datum in 1992 te herdenken.

Lokale aandacht

Ook lokaal wordt er aandacht gegeven aan deze dag. Aanbieders van de GoodFoodClub bijvoorbeeld, verzorgen rondleidingen en organiseren andere activiteiten om zo ook de biologische en natuur inclusieve landbouw te promoten.

GoodFoodClub

GoodFoodClub is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, waarmee ze het aandeel van duurzaam, biologisch en lokaal voedsel willen vergroten en alle betrokken willen ondersteunen. Ze promoten lokale boeren, events en duurzame initiatieven. Dit kunnen ook (super)markten en restaurants zijn die het gebruik van buitenbeentjes, overgebleven en verspilde groenten promoten. Door bij je voedselinkopen minder voedselkilometers te maken, draag je namelijk ook bij aan het verminderen van de CO² uitstoot.

Als je naar de website gaat van de GoodFoodClub vind je daar een hele lijst aan lokale aanbieders van voedingsmiddelen. Je kan dus heel makkelijk zoeken naar een boer dicht bij om zelf ook lokaal en eerlijk inkopen te gaan doen. Ook heeft de GoodFoodClub een hoop leuke fietsroutes klaar staan die langs dit soort boeren en initiatieven leiden. Zo kan je er gewoon een leuk dag uitje van maken! Geïnteresseerd in een rondleiding door zo’n leuke hotspot? Kijk dan op de agenda van de GoodFoodClub voor events bij jou in de buurt.

Wil je zelf ook een bijdrage doen aan het verbeteren van de biodiversiteit? Lees dan ‘Zelf een moestuin beginnen? Je doet het zo!‘ hoe je dat in eigen tuin kan doen met een moestuin.