Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ieder jaar weer belanden er meer dan vijfhonderd mensen op de eerste hulp door een vuurwerkongeluk. Na een kort vuurwerkverbod tijdens de coronapandemie is er veel gediscussieerd over een permanent verbod. Inmiddels hebben twaalf gemeenten het vuurwerkverbod doorgevoerd. Eén van de belangrijkste redenen naast letsel en materiële schade, is de schade van vuurwerk aan het milieu. Wat is de impact van die vuurpijl nou echt?

Maatregelen in Nederland

Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. Deze twaalf gemeenten zijn het er over eens: de overlast, schade en milieuvervuiling zijn onevenredig groot en daarom mag hier alleen nog licht vuurwerk zoals sterretjes en trektouwtjes afgestoken worden. Gemeenten regelen wel zelf vuurwerkshows zodat inwoners op een veilige manier en met beperkte hoeveelheden vuurwerk kunnen genieten van de sfeer. Daarnaast kan er beter gereguleerd worden welk vuurwerk er gebruikt wordt en hoe het opgeruimd wordt. Dit is al een enorme verbetering voor het milieu.

Vuurwerk in het milieu

Bij het afsteken van knal- en siervuurwerk komen er stoffen vrij waaronder CO2, stikstofoxiden, koper, strontium en barium. De laatste drie zijn metalen, afkomstig uit siervuurwerk, en komen bijna altijd terecht in het milieu. Dit is een directe oorzaak van bodem- en watervervuiling. Knalvuurwerk veroorzaakt vooral geluidsoverlast bij mensen en stress bij dieren. Verder komt er bij beide soorten vuurwerk enorm veel fijnstof vrij. Zo was in 2020 met oud en nieuw de concentratie fijnstof in steden 33 keer zo hoog als normaal. In Den Haag was dit zelfs 100 keer zo hoog!

Wat kan je doen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de impact van jouw vuurwerk op het milieu te minimaliseren:

  1. Koop geen illegaal en plastic vuurwerk
    In illegaal vuurwerk zitten veel schadelijke stoffen zoals cadmium en in plastic vuurwerk zit natuurlijk plastic. Deze stoffen zijn extra schadelijk voor het milieu. Lees hier over organische vuurwerk opties.
  2. Ruim vuurwerkafval direct op
    Zorg dat het vuurwerk zo min mogelijk de kans krijgt om in het milieu te belanden. Ruim het daarom snel op en sorteer het juist, zodat het op de correcte manier verwerkt kan worden. 
  3. Digitaal vuurwerk
    Het beste wat je kunt doen is helemaal geen fysiek vuurwerk afsteken. Met het vuurwerk van Feelgood Vuurwerk steek je digitaal vuurwerk af en steun je met je aankoop de Sheltersuit Foundation.

Wil je meer lezen over duurzame initiatieven? Lees dan Kerstboom recyclen: kan dat?