Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op 7 juli is de allereerste klimaatneutrale supermarkt van Nederland geopend. De supermarkt van Lidl opende afgelopen woensdag de deuren in Almere. Daar presenteert Lidl de ‘Lidl Zero’, een niet alleen energie- en CO2-neutrale supermarkt, maar ook een die volledig is gebouwd van duurzame en circulaire materialen. Daarmee is het de duurzaamste supermarkt van Nederland

Supermarkt van de toekomst

Een klimaatneutrale supermarkt dus. Hoe werkt dat? Allereerst is het pand gebouwd met alleen maar milieuvriendelijke en circulaire materialen. Voor de constructie is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van duurzaam hout. Het pand is volledig geïsoleerd met oude werkkleding, zoals de Lidl polo’s van medewerkers. De polo’s zijn verwerkt in de binnenwanden en aan de gevel. Bovendien is 90% van alle installaties demontabel en/of herbruikbaar. Het afval in de winkel wordt hergebruikt of gerecycleerd. Dat maakt de supermarkt (bijna) 100% circulair: de supermarkt van de toekomst. 

Hoe zit het met energie?

Ook qua energievoorziening heeft de supermarkt milieuvriendelijke beslissingen gemaakt. De supermarkt is niet aangesloten op het aardgasnetwerk. Alle energie die het pand nodig heeft komt van 1.566 zonnepanelen in het zonnepark, op het dak of van de zonnecarports. Dat laatste zorgt ook voor een fijne bijkomstigheid voor de klanten, deze kunnen namelijk hun elektrische auto of fiets opladen voor wat extra groene zonnekilometers na hun bezoek aan de supermarkt. Tevens wordt de vracht geleverd door een elektrische vrachtwagen. Helemaal emissieloos! 

klimaatneutrale supermarkt
Bron: Lidl.nl

Helemaal klimaatneutraal

Een 100% klimaatneutrale supermarkt? Dat kan natuurlijk niet. Maar ook daar heeft Lidl een oplossing voor gevonden. De overgebleven CO2-voetafdruk compenseert Lidl namelijk met een groenzone van 14.323 m² rond het gebouw. Daar groeit onder andere olifantsgras, een plant die tot wel vier keer meer CO2 opneemt dan bomen. Er wordt regenwater opgevangen en er is genoeg ruimte voor biodiversiteit om zijn gang te gaan. Daarnaast kunnen bezoekers een educatieve wandelroute lopen. Daar wordt de consument geïnformeerd over wat Lidl doet voor mens, milieu en natuur.

Wil je meer tips lezen om duurzaam boodschappen te doen? Lees dan hier verder.

Beeld: Lidl