Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Als je de trein kiest in plaats van de auto, ben je al snel milieubewust bezig. Maar wist je ook dat er een trein is die geheel op zonne-energie rijdt? De trein rijdt sinds 2017 vanaf een station in New South Wales in Australië. De innovatieve vervoersmethode kan maar liefst honderd passagiers per rit meenemen.

De trein op zonne-energie

De gerestaureerde trein uit 1949, die na de Tweede Wereldoorlog voormalig gebruikt werd om Europese immigranten te vervoeren naar Australië, staat nu paraat om honderd mensen van A naar B te kunnen vervoeren op een 100% duurzame manier. De trein is in staat om een gewicht van 70.000 kilo te vervoeren. Er is wel ruimte vrijgehouden voor één dieselmotor, mochten de zonnepanelen te weinig energie opgespaard hebben. Het gebruik maken van zonne-energie kost namelijk relatief veel moeite. Je hebt veel zonne-energie nodig hebt om er echt effectief gebruik van te kunnen maken. Gelukkig is de trein die gestationeerd is New South Wales een ‘lichtgewicht’: een stuk lichter dan andere treinen. Dit maakt dat deze trein minder zonne-energie nodig heeft dan reguliere treinen.

De zonnepanelen

De zonnepanelen die aan de bovenkant van de trein bevestigd zijn, zorgen ervoor dat de trein een milieuvriendelijke rit kan maken. Dit komt omdat de zonnepanelen zonnecellen bevatten die zonlicht omzetten naar gelijkstroom en er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn voor de treinrit. De zonnepanelen hebben een vermogen van zesenhalf kilowatt en zijn daardoor in staat om zijn remenergie terug te winnen. Wanneer de zonnepanelen te veel energie opgespaard hebben, wordt het teruggeven aan het net. Hierdoor heeft de trein genoeg energie om de ritten af te maken.

Als de trein moet remmen moet er veel energie gegenereerd worden. Gelukkig wordt tegelijkertijd deze energie teruggewonnen, waardoor de batterij opgeladen wordt door de dag heen. Als de trein in North Beach aankomt, staat daar een zonnedak van dertig watt om de trein te voorzien van energie.

De rit

De duurzame trein rijdt een rit tussen North Beach Station en het centrum van Byron Bay. Dit is een vrij korte rit vergeleken met treinen die op fossiele brandstoffen rijden. De trein is dus nog een meer probeersel, dan dat het echt veel gebruikt kan worden. Wel is het een begin van treinen die een 100% duurzame rit kunnen maken.

Wil je meer lezen over duurzame technologie? Lees dan hier verder.