Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

3D-print services schieten als paddenstoelen uit de grond. Verschillende startups positioneren 3D-printing dan ook als de volgende, meest aantrekkelijke duurzame, efficiënte en betaalbare techniek voor verschillende doeleinde, zoals bijvoorbeeld woningbouw. Maar is dat ook echt zo? Tijd om de belofte van 3D-printen eens onder de loep te nemen. Lees hier alles over 3D printen en duurzaamheid.

Disruptive technologies

Afgelopen jaren ging alles over ‘disruptive technologies’. Zogenaamde revolutionaire technologieën, die veel verandering teweeg zouden kunnen brengen in economie, maatschappij en duurzaamheid. Denk aan bijvoorbeeld Blockchain of Artificial Intelligence: het zijn technologieën die nog volop in ontwikkeling zijn en met een hoge potentie om de markt te ‘ontwrichten’ wanneer ze zijn doorontwikkeld. Zo ook 3D-printen. Deze nieuwe manier van produceren en creëren heeft een verschuiving teweeggebracht in de manier waarop veel grote bedrijven hun goederen fabriceren. Het opende daardoor nieuwe markten en waardenketen. Met name in de gezondheidszorg, de lucht- en ruimtevaart en het vastgoed.

De belofte van 3D printen

De belofte van 3D printen houdt voornamelijk in dat dankzij de technologie producten volledig kunnen worden afgestemd op de wensen en behoeften van de klant. De techniek hanteert een gesloten ‘materiaalketen’. Zowel in het design, de productie en de gebruikersfase wordt er efficiënt omgaan met kostbare grondstoffen. Tijdens het 3D printen van een product wordt altijd de juiste hoeveelheid materiaal gebruikt. Dit zorgt voor weinig tot geen afval tijdens de productie, waardoor er automatisch minder materiaal verspild wordt.  Bovendien bevorderen 3D-printers de lokale productie, door deze techniek in te zetten zullen bedrijven minder beroep hoeven doen op producenten uit bijvoorbeeld China, uiteindelijk scheelt dit veel extra CO2 uitstoot. 

3D printen op grote schaal?

Een paar jaar terug klonk 3D-printen nog als een futuristisch begrip, maar geleidelijk heeft 3D printen zijn positie versterkt en inmiddels wordt het op grote schaal ingezet voor een enorme verscheidenheid aan toepassingen. Zo worden er bijvoorbeeld brillen op grote schaal geproduceerd door 3D printers en past het Belgische chocoladebedrijf Barry Callebaut de technologie sinds kort toe op de grootschalige productie van chocoladerepen.  Een toekomst waarin 3D-printing de maakindustrie gaat overnemen lijkt echter nog ver weg. Toch zullen bestaande supply chains er wel ingrijpend door kunnen veranderen op korte termijn – en dat op een duurzame wijze. 

Meer lezen over technologie en duurzaamheid? Lees dan Solid state-batterij verandert de toekomst van elektrisch rijden.