Al sinds de jaren 70 daalt het aantal gezonde zaadcellen in menselijk sperma. En, heel verontrustend: de laatste jaren is deze daling aan het versnellen. Wat is de oorzaak?
Daling met 59%, en deze versnelt
Sinds 1973 is in de westerse wereld het aantal spermatozoïden in mannelijk sperma met 59% gedaald in Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Eerst trad deze daling alleen op bij mannen in grote steden als New York City, daarna bij alle mannen[1]. Uit nieuwe onderzoek blijkt dat dit probleem niet alleen in de westerse wereld, maar ook in de rest van de wereld, zoals Zuid-Amerika, Azië en Afrika, optreedt. En, nog vervelender nieuws, deze daling versnelt. Was de daling eerste rond de 1% per jaar, sinds 2020 is de daling meer dan 2% per jaar. [2]
Veel zaadcellen, maar kleine kans
Op het eerste gezicht zou je zeggen: weinig aan de hand, want er zitten een slordige 40 miljoen tot 1 miljard zaadcellen in een enkele zaadlozing. Het werkelijke verhaal is een stuk minder prettig, omdat er niet voor niets zoveel spermatozoïden aan worden gemaakt. Deze moeten namelijk alle op zoek naar een microscopisch kleine eicel, waarbij de kans voor een individuele zaadcel bijna microscopisch klein is om de eicel te ontmoeten.
Alleen omdat er tientallen miljoenen zaadcellen in een zaadlozing zitten, is de kans bij een vrouw in de vruchtbare leeftijd nu gemiddeld 5-20% dat er bij onbeschermde vaginale seks, zwangerschap volgt. Daalt het aantal zaadcellen, dan wordt deze kans nog kleiner.
Hoe is de situatie bij de niet-menselijke soorten?
Er is ook weinig onderzoek gedaan naar hoe het zit bij niet-menselijke soorten. Hebben ook zij te lijden onder een daling van het aantal gezonde spermacellen? Dan is dit een zware klap voor bedreigde dieren. Want ook bij alle andere dieren is er een vergelijkbaar mechanisme, waarbij een groot aantal spermacellen op zoek moet naar één, of een handjevol, eicellen.
Daling zaadcellen begon in grote steden
Dat de daling van zaadcellen begon in New York City[1], en zich nu over de hele wereld verspreid heeft, wijst erop dat de oorzaak iets te maken heeft met de grote stad, of stedelijke leefgewoontes. Dit kunnen vervuilende chemicaliën zijn of wellicht een samenstel van factoren, zoals een stressvol bestaan.
Je kan je eigen blootstelling aan giftige stoffen verkleinen, door alleen organische kleding, huidverzorging en voeding te gebruiken. Het is ook verstandig om in een huis te wonen waar zo min mogelijk synthetische materialen zijn gebruikt en als het even kan de stad te verruilen voor het platteland.
Mensheid vormt de enige hoop voor het leven voorbij de aarde
En ja, natuurlijk zijn er teveel mensen in de wereld. Maar onze enige kans om het leven tot voorbij de aarde te verspreiden naar de dode werelden van de rest van het zonnestelsel, en hiermee de overlevingskans van het aardse ecosysteem te vergroten, is onze soort, de mensheid. Wij zijn als het ware de zaadcellen van de aarde, en wij moeten het leven verspreiden naar het nog dode universum.
Bronnen