Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sinds 2017 is de markt van cryptocurrencies geëxplodeerd. De digitale valuta worden momenteel vooral ingezet als assets, om te traden of als alternatief voor fiat-geld. Inmiddels is wel bewezen dat de markt van cryptocurrencies niet enkel een hype is. Het gedecentraliseerde betaalsysteem wordt steeds wijder en vaker geaccepteerd.  Tijd om de duurzaamheid van cryptogeld eens onder de loep te nemen.

De Bitcoin

Laten we beginnen bij het begin: Bitcoin. Misschien wel de bekendste cryptocurrency vandaag de dag. En tevens ook waar het allemaal begon. De munt die het Blockchain systeem als eerste omarmde, en in 2009 de allereerste cryptocurrency ter wereld werd. Men kan Bitcoin dan ook zien als de blueprint van cryptocurrencies die we nu kennen. Bitcoin kenmerkt zich door een open-source en peer-to-peer netwerk met een logboek van alle transacties. Simpel gezegd, betekent dat de munt decentraal is en buiten het toezicht valt van bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties. 

Grote voordelen, want zo is de munt bijvoorbeeld bestand tegen het induceren van inflatie. De transacties zijn volledig anoniem, discreet en er zijn geen transactiekosten aan verbonden.

Het klimaat

Toch lijkt het systeem te mooi om waar te zijn. Niet alleen is de koers bijzonder instabiel, maar Bitcoin lijkt ook nog eens extreem vervuilend te zijn.  In 2021, zorgde elke bitcointransactie voor een CO2-uitstoot van 402 kilo, bijna net zoveel als een gemiddeld Nederlands huishouden uitstoot in drie weken tijd, aldus De Nederlandsche Bank (DNB).  Niet alleen Bitcoin, maar ook “runner-up” Ethereum, kent (nog) een hoge klimaatimpact. Samen zijn de munten goed voor ruim 70 procent van het marktaandeel. De hoge CO2-uitstoot bijna volledig worden toegeschreven het minen van de Bitcoin en Ethereum munten. Dat vereist namelijk krachtige rekenhardware en veel energie. Bovendien wordt daarvoor geen energie uit hernieuwbare bronnen gebruikt, aldus DNB. 

Een heikel punt, zo stopte fabrikant van elektrische auto’s, Tesla, om deze reden na nog geen twee maanden met het accepteren van de bitcoin als betaalmiddel.

Kan het ook anders?

Het gebrek aan duurzaamheid lijkt dus voor sommige een reden om cryptocurrencies in de ban te doen. Niet alleen Tesla stopte met het accepteren van Bitcoin, maar ook Zweden pleitte voor een verbod op bepaalde cryptocurrencies wegens de hoge uitstoot.

Toch kan het ook anders. Zo is Ethereum bezig met een overstap van proof-of-work naar proof-of-stake, waardoor miners worden geelimineerd. Er wordt dan wordt er minder dan een duizendste energie gebruikt. Daarnaast zijn ook andere crypto alternatieven met een duurzamer beleid. Bijvoorbeeld de Cordano munt, die ook op proof-of-stake runt of Nano, die idem ditto  proof-of-stake hanteert. Voordat je overweegt te investeren in een crypto-munt is het dus raadzaam om eens goed te kijken naar de duurzaamheid van de betreffende currency. 

Wil je meer lezen over duurzaamheid en technologie? Lees dan hier verder.