Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De lucht in Europa is nog verrassend schoon, ook nu het continent weer een beetje in beweging begint te komen. Daarentegen is de luchtkwaliteit in China alweer net zo slecht als voor de coronamaatregelen.

Bijna alle landen op de wereld hebben te maken met het coronavirus. En hoewel de maatregelen er overal anders uitzien, moest er overal actie genomen worden — of in dit geval: geen actie. Fabrieken sloten, auto’s kwamen maanden niet van hun parkeerplek af en vliegtuigen bleven aan de grond. Complete landen werden platgelegd in de hoop de verspreiding van het virus tegen te houden.

De gevolgen van de lockdown

In veel landen hebben de maatregelen heftige sociaaleconomische gevolgen. Maar gelukkig zijn niet alle gevolgen van de maatregelen negatief. Naast de voor de hand liggende levens die ermee gered worden, krijgt ook onze aardbol een kleine adempauze.

De Europese luchtkwaliteit verbeterde behoorlijk. “Tussen januari en april zagen wij in veel Europese gebieden een vermindering in vervuilende stoffen zoals NO2 (stikstofdioxide, red.) en in mindere mate PM2.5 en PM10 (fijnstof, red.),” aldus onderzoeker Mark Parrington.

En met de versoepelingen van de coronamaatregelen?

Onlangs werden in veel Europese landen de maatregelen versoepeld. Met wat lijkt op een licht afnemend risico, werden de versoepelingen als mogelijk geacht. Meer auto’s gaan de weg op, maar ook meer vliegtuigen gaan de lucht in. De vraag is of de luchtkwaliteit net zo snel weer zal dalen als dat deze gestegen was. Wat gebeurt er nu met de hoeveelheden stikstofdioxide en fijnstof in de lucht? “Nu de maatregelen soepeler worden, verwachten wij een groei te zien,” zegt Parrington. “Deze groei blijkt echter nog niet uit onze data.”

De luchtkwaliteit is voor nu nog relatief goed

Een verslechtering van de luchtkwaliteit wordt voor nu nog niet gemeten op Europese gronden. In China zou de luchtkwaliteit wel alweer beland zijn op het oude, lage niveau. Milieu-experts hopen dat Europa hierin niet het voorbeeld van China zal opvolgen. De coronacrisis is het perfecte moment voor echte veranderingen op het gebied van klimaat.

Wil je meer lezen over het klimaat in Europa? Klik dan hier.