Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het is onderhand bekend dat walvissen gestrest of gedesoriënteerd kunnen raken van onderwaterlawaai. Door de afname in vaarverkeer zijn de zeeën nu iets stiller dan normaal. Deze situatie creëert onderzoeksmogelijkheden voor mariene biologen. Ze kunnen voor het eerst in jaren grootschalig onderzoek doen naar de precieze effecten van het geluid op de walvissen.

Door de coronacrisis is de wereld op veel vlakken sterk veranderd. De nieuwe omstandigheden zorgen voor mogelijkheden in het wetenschappelijk onderzoek. Eén van de grootste veranderingen van de laatste maanden is dat er overal minder verkeer is. Niet alleen het aantal auto’s op de weg is verminderd, maar ook het vliegverkeer en bootverkeer. En vooral die daling in bootverkeer is nu belangrijk voor onderzoekers in de mariene biologie.

Walvissen hebben last van het geluid van boten

Biologen zeggen namelijk al jaren dat walvissen gestrest kunnen raken van de onderwaterherrie. Voor een lange tijd was dit lastig te onderzoeken, omdat het onmogelijk is om de geluiden onderwater experimenteel te onderdrukken. Dit kon voor het eerst goed onderzocht worden vlak na de aanslagen op 11 september 2001. Het bootverkeer lag tijdelijk stil, wat ertoe leidde dat het geluid in de zee afnam met zes decibel. Deze afname ging hand in hand met een afname in stresshormonen in Noordkapers – veertien meter lange walvissen die leven in het noordelijk halfrond. Ook keken de onderzoekers naar afwijkend gedrag, migratiepatronen en de frequentie van de communicatie tussen walvissen om het stressniveau te bepalen.

De coronacrisis zorgt voor mogelijkheden

Nu is er eindelijk weer een moment aangebroken waarop de zeeën stiller zijn. Dit moment grijpen meerdere onderzoeksgroepen in de wereld met beide handen aan. Vooral in Canada wordt hard gewerkt. Zowel aan de westkust in Vancouver, als aan de oostkust in Halifax is er al een afname in decibel gevonden. De volgende stap is om te onderzoeken of deze afname het gedrag van de walvissen beïnvloedt. Als er meer bekend wordt over de schadelijke gevolgen van de bootgeluiden, zal de kans groter worden dat er maatregelen genomen worden. Voor nu hebben veel walvissoorten in ieder geval een hele kleine pauze van het dagelijkse lawaai.

Wil je meer lezen over walvissen en waarom ze zo belangrijk zijn? Lees dan hier verder.