Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Consuminderen: een term die steeds populairder wordt. Consuminderen duidt op het verminderen van je persoonlijke algemene consumptie. Denk aan de spullen die je koopt, maar ook het gebruik van energie, water, afval en andere middelen binnenshuis. Consuminderen kan niet alleen helpen om de impact op het milieu te verminderen, maar kan ook leiden tot besparingen op de kosten van levensonderhoud. In dit artikel geven wij enkele tips om te helpen bij het consuminderen in het huishouden. Begin vandaag nog!

Minder kopen: meer recyclen

Consuminderen begint bij minder spullen te kopen en meer oude spullen recyclen. Voordat je een nieuw item koopt, kun je jezelf afvragen of je dit product écht nodig hebt. Wellicht is er wel een tweedehands of gerecycled alternatief beschikbaar? Ook wanneer je iets weggooit moet je bij jezelf nagaan of het eventueel gerecycled of gedoneerd kan worden. Door minder te kopen en meer te recyclen, bespaar je niet alleen op de kosten, maar draag je ook bij aan het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Alleen maar goed nieuws dus!

Energieverbruik omlaag

Een van de grootste kostenposten en duurzaamheidsopgave in het huishouden is momenteel het energieverbruik. In eerdere artikelen gaven wij al verschillende tips om energie te besparen. Ook als je wil ‘consuminderen’ zijn er verschillende bruikbare tips op je energieconsumptie te verminderen. Denk aan gebruik van LED-verlichting, het uitschakelen van apparaten in plaats van ze in de slaapstand te laten staan, het gebruik van een waslijn of droogrek in plaats van een droger en het verlagen van de temperatuur van de thermostaat met een paar graden. Je kan ook energiezuinige apparaten te gebruiken en kortere douches nemen om water te besparen.

Minder afval

Ook afval is een van de grootste problemen waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Om afval te verminderen, is het raadzaam om over te stappen op herbruikbare tassen in plaats van plastic tassen. Ook herbruikbare flessen en containers voor bijvoorbeeld shampoo of andere cosmetica producten reduceren de persoonlijke afvalberg. Verder kun je organisch afval composteren en je afval sorteren, door bijvoorbeeld plastic en karton te scheiden. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk te recyclen. Dit kan variëren van het maken van eigen zeep tot het maken van eigen voedingsmiddelen, zoals yoghurt of brood. Dit bespaart niet alleen afval, maar het is ook vaak goedkoper en gezonder.

Geen verpakkingen

Het kopen van producten zonder verpakking is ook een handige tip. Dit kan bijvoorbeeld door boodschappen te doen in bulkwinkels waar men zelf zakken of potjes mee kan nemen, of door producten te kopen in een winkel waar men zelf de verpakking kan vullen. Denk er ook eens over na om je boodschappen te bestellen bij Pieter Pot.

Kortom: consumeren is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook veel geld besparen. Door bewuster te kopen en minder afval te produceren, draag jij een steentje bij aan een beter milieu.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan De waarheid achter de milieu impact van de warmtepomp