Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In 2019 liet Coldplay, de populaire Britse rockband, weten niet meer te willen touren vanwege de klimaatproblematiek. Dat zorgde voor vele teleurgestelde fans, die nog op een tour hoopten voor het nieuwe  Everyday Life album. Gelukkig hoeven fans niet langer te vrezen hun favoriete band nooit meer live te kunnen zien. Coldplay gaat namelijk op klimaatneutrale tour. Een primeur!


122 keer heen en weer vliegen 

In 2016 en 2017 reisde de band over maar liefst vier verschillende continenten waar ze een totaal van 122 shows gaven. Ondanks deze grote prestatie zat het de band niet lekker. “We hebben nu zoveel grote tournees gedaan. Hoe kunnen we dit veranderen, zodat we niet alleen nemen, maar ook geven?”, zegt lead-singer Martin, doelend op de milieuvervuiling die onder andere het vele vliegen met zich meebrengt. “Onze volgende tour moet de best mogelijke versie van een milieuvriendelijke tour zijn. We zouden teleurgesteld zijn als die niet CO2-neutraal is.” Tot daar een oplossing voor was besloot de band geen nieuwe tour aan te kondigen. 

Klimaatneutrale tour Coldplay

Toch gingen er onlangs weer geruchten dat de band in 2022 weer zou optreden. En dat bleek te kloppen: in 2020 komt de band in ieder geval naar Brussel. En dat 100% klimaatneutraal. Maar hoe?


Allereerst wordt het nieuwe podium  gebouwd van herbruikbare en duurzame materialen, waaronder bamboe en gerecycleerd staal. Aan alles is gedacht, want zelfs de confetti  en de polsbandjes worden voortaan gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, aldus de band. Het hele concert wordt ingericht op de zero-wastecultuur. Dat betekent dus ook: je eigen herbruikbare beker mee nemen. Bezoekers die CO2-arm reizen (te bewijzen via een app) krijgen korting op bijvoorbeeld drankjes. 

Voor elk verkocht ticket zal minstens één boom worden geplant. Aan de hand van extra informatie, die bezoekers in de app kunnen verstrekken, kan de band nagaan hoe de fans naar de shows reizen. Deze uitstoot wordt na afloop berekend en ook gecompenseerd middels het planten van bomen. 

Hernieuwbare energie


Ook wil de band uitsluitend gebruik maken van hernieuwbare energie. Door onder meer het gebruik van zonnepanelen, een oplaadbare batterij en gerecycled olie kunnen ze al heel wat bereiken, zegt de band in een statement.

Daarnaast zal er ook nog energie worden opgewekt door de fans zelf. Namelijk door middel van een kinetisch veld dat wordt neergelegd op de vloer. De bewegingen van fans worden daarmee gedetecteerd en direct omgezet in nieuwe energie. “Jullie zullen voortaan op en neer moeten springen als ik dat vraag, anders valt de belichting uit”, grapt Kris Martin daarover. Daarnaast worden er ook nog fietsen geplaatst waar fans elektrische stroom kunnen produceren voor de show.

De nieuwe inrichting van de tour zorgt volgens Coldplay voor een afname van 50 tot 60 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van de tour in 2016-2017. Om het helemaal klimaatneutraal te maken compenseert de band de rest door te investeren in herbebossing. 

Wil je meer klimaatnieuws lezen? Lees dan hier verder.