De Belgische baksteenfabricant Vandersanden is naar eigen zeggen het eerste bedrijf dat CO2-neutrale bakstenen produceert. Duizend kilo van deze bakstenen haalt zo’n 60 kilo CO2 uit de lucht bijvoorbeeld, omdat de CO2 wordt opgeslagen in de steen. Het bedrijf heeft ook 5 fabrieken in Nederland en inspireert zo ook de Nederlandse bouwsector.
Baksteen met een missie
Het kost veel energie om bakstenen te maken. Daarnaast draaien de ovens waarin de stenen worden gebakken vaak op aardgas. Totaal niet duurzaam dus. En de bouwsector is één van de sectoren die de meeste verduurzaming kan gebruiken, aangezien we nooit zullen stoppen met bouwen. Deze nieuw geïntroduceerde baksteen wordt op een andere manier geproduceerd zonder ovens. De baksteen gaat naar speciale CO₂ gevulde ruimtes waar het binnen 48 uur gedroogd en gehard wordt. De baksteen neemt dus de CO₂ zo op uit de lucht en bewaart het (hopelijk) voor altijd.
Als je bedenkt dat de bouw van een gemiddelde eengezinswoning rond de 10.000 a 15.000 bakstenen verslindt, dan kun je je wel bedenken dat er op deze manier veel CO2 in huizen kan worden opgeslagen. Dit staat namelijk gelijk aan 1300 tot 2100 kilo CO2 die het opslaat. Ter vergelijking: dat zijn 5600 autokilometers of 2800 vliegkilometers, volgens Vandersanden.
Gerecyclede CO2-neutrale bakstenen
De nieuwe bakstenen bestaan voor 80 procent uit gerecycled materiaal uit de staalindustrie. De andere 20 procent bestaat voornamelijk uit primaire grondstoffen zoals zand. De CO₂ die nodig is om de stenen uit te harden komt van vervuilende industrieën volgens Vandersanden. Zo heeft het bedrijf als doel om jaarlijks zo’n 20 miljoen CO2-neutrale bakstenen te maken.
Hoewel er geen ovens gebruikt worden voor de productie van deze bakstenen, betekent niet direct dat de bakstenen ook goedkoper zijn dan bestaande bakstenen. Wel wil het bedrijf de baksteen gaan aanbieden tegen dezelfde prijs als gewone bakstenen.
De bouwsector moet verduurzamen
De bouwsector is verantwoordelijk voor een groot deel van de jaarlijkse CO2-uitstoot van ons land. Gebouwen en de bouw zorgen ieder jaar voor de uitstoot van 3,4 megaton broeikasgassen ieder jaar. Echter, kost verandering in een zo’n complexe en energie-intensieve sector veel tijd. Zo kan het wel 10 jaar duren voordat een idee is uitgewerkt in een echt product. Als wij voor 2030 klimaatneutraal willen zijn, moet er dus versnelling in de bouwtrein komen.
De Nederlandse overheid speelt een grote rol in het verduurzamen van deze sector, omdat de meeste bouwprojecten in opdracht van de overheid zijn. 95% van alle infrastructuur is in opdracht van partijen zoals Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen. Gerwin Schweitzer, senior adviseur klimaatneutraal en circulair inkopen bij Rijkswaterstaat, is zich bewust van de kans die de overheid heeft om de transitie naar een klimaatneutrale toekomst in gang te zetten. Zo zien ze de uitgaven die ze doen aan infrastructuur als een kans om duurzaamheid nadrukkelijk mee te nemen en ook de biodiversiteit, aldus Schweitzer.
Kan het materialenpaspoort iets betekenen in de transitie naar klimaatneutraal Nederland? Lees hier verder!