Het Milaanse Krill Design heeft een primeur te pakken. Zij lanceerde de allereerste 100% circulaire lamp. Niet alleen werd de lamp gemaakt van een restproduct, sinaasappelschillen, maar na de ‘levenscyclus’ van het product kan deze ook nog eens volledig worden gecomposteerd. Gewoon bij het huishoudelijk afval! Daarmee is de lamp dus volledig circulair én de eerste in zijn soort.
3D-geprinte sinaasappelschil
Krill Design gebruikt momenteel Siciliaanse sinaasappelschillen om middels een 3D printer de ‘Ohmie’ lamp te creëren. Elke lamp is gemaakt volledig gemaakt van de afgedankte schillen. Deze zijn afkomstig van een familiebedrijf in de provincie Messina op Sicilië. Per lamp zijn twee á drie sinaasappels nodig. Het gebruik van sinaasappelschillen was voor de studio voor de hand liggend: Sicilie produceert zo’n 3 procent van alle sinaasappels wereldwijd. Hierdoor heeft Krill Design veel zekerheid bij de levering van de schillen. “We kunnen een voorraad aanleggen. Van de hoeveelheid schillen die we geleverd krijgen kunnen we altijd Ohmie produceren.”
Lokale productie ketens
“We willen alles zo lokaal mogelijk houden. Voor de duurzaamheid. Maar ook om de Italiaanse toeleverings- en productieketen te bevorderen. Sinaasappels zijn een van de populairste Italiaanse producten die wereldwijd bekend zijn. Daarom denken wij dat het een mooi symbool is.” Aldus de ontwerpers. Het bedrijf hoopt met de Ohmie-lamp vooral te kunnen laten zien hoe voedselafval succesvol kan worden hergebruikt. Maar ook dat zo’n soort ‘eco-design’ zowel mooi als functioneel kan zijn.
Hoe af te breken?
Mocht je de sinaasappel-lamp op een gegeven moment zat zijn in je interieur, ook dan kan je de lamp op een ecologisch-verantwoorde manier afbreken. Je breekt de lamp dan met je hand in kleinere stukjes. Waardoor de lamp met het organisch afval van het huishouden kan worden weggegooid. Vanuit daar wordt het afval naar een composteerinstallatie gestuurd. Dat de lamp daar terecht komt, in plaats van in de natuur, is een bewuste keuze, legt de studio uit. “We besloten een materiaal te ontwikkelen dat voorlopig alleen in industriële installaties kan worden afgebroken. Dat is omwille van de prestatie van het product en diens duurzaamheid.” In de toekomst wil het bedrijf graag meer onderzoek doen om een biopolymeer te ontwikkelen dat net zo duurzaam en stevig is. Maar ook kan worden recycled in de natuur of in een thuiscompostering. Maar zo ver zijn ze nog niet.
Wil je meer lezen over design en klimaat? Lees dan hier verder.
Beeld: Krill Design