Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

China is op het gebied van duurzaamheid alles behalve het braafste kindje uit de klas. Toch kondigde het land deze week een aantal ambitieuze veranderingen aan. Eerder deze week maakte China bekend de oorlog aan te gaan met het gebruik van wegwerpplastic. Vandaag verbiedt China per direct de handel in slangen, dassen en andere dieren. Dit komt weliswaar door het coronavirus, maar het geeft mogelijk een betere bescherming aan een groot aantal diersoorten.

Lange weg te gaan

De cijfers liegen niet; China doet het erg slecht op het gebied van plastic. China is veruit de grootste vervuiler in deze categorie. Van de top 5 meest vervuilende rivieren, komen er maar liefst 3 uit China. Daarnaast draagt China met de productie van een enorme hoeveelheid plastic producten ook al op een negatieve wijze bij aan een plastic-vrije toekomst. Hier komt vanaf 2020 echter verandering in want China heeft grote plannen.

In navolging van de Europese Unie gaat nu ook China de oorlog aan met wegwerpplastic. Plastic zakjes worden verboden, rietjes moeten uit afbreekbaar materiaal bestaan en zelfs hotels mogen geen kammen voor éénmalig gebruik maar aanbieden. Al deze veranderingen moeten ervoor zorgen dat binnen 5 jaar de afvalberg van China drastisch gaat afnemen.

Geluk bij een ongeluk

Het coronavirus zorgt voor de nodige spanning in China. Doordat het virus in korte tijd meerdere dodelijke slachtoffers heeft veroorzaakt, zijn de autoriteiten druk bezig met het nemen van maatregelen. Een van die maatregelen heeft positieve gevolgen voor veel (beschermde) diersoorten. In China is de illegale handel in gestroopte diersoorten namelijk erg groot. Verkoop van de dieren gebeurd onder andere op de markt van Wuhan. De markt van Wuhan lijkt nu de bron van het coronavirus te zijn. Ook het SARS-virus uit 2003 is gelinkt aan de verkoop van illegale diersoorten. Om dit in de toekomst te voorkomen heeft de Chinese overheid vandaag handel in meerdere diersoorten verboden. Het is jammer dat deze maatregelen pas worden genomen als er mensen in gevaar zijn maar het is zeker een stap in de goede richting.

Lees hier ook een leuk initiatief uit India om plastic op straat tegen te gaan.