Eindelijk goed nieuws voor schubdieren: China erkent de dieren niet langer als ingrediënt voor traditionele geneesmiddelen. De schubdieren stonden tot en met vorig jaar op de officiële lijst, maar het ministerie van Gezondheid heeft ervoor gezorgd dat de lijst van 2020 schubdiervrij is.
Het schubdier is waarschijnlijk de meest verhandelde diersoort op de wereld. Handelaren profiteren van een geschatte 200.000 schubdieren per jaar. Zowel de schubben als het vlees van het dier zijn erg populair in bepaalde Aziatische landen. Het vlees wordt gezien als een delicatesse in zowel China als Vietnam. Daarnaast geloven Chinezen dat de schubben goed zijn voor je gezondheid en seksualiteit. Ze worden onder andere als medicijn gebruikt tegen bloedklonters, artritis en om de melkafscheiding van jonge moeders te stimuleren.
Medische kracht van schubben is nooit bewezen
De ‘medische voordelen’ van de schubben zijn niet wetenschappelijk bewezen. De gewilde dieren worden dus hevig verhandeld gebaseerd op een oud, traditioneel geloof.
Tot dit jaar was dit geen probleem in China, omdat het schubdier op de officiële ingrediëntenlijst stond van het land. Deze lijst bevat alle ingrediënten die China als veilig bestempeld heeft om in traditionele medicijnen te verwerken. Medicijnen gemaakt van de schubben van schubdieren werden gewoon in traditionele apotheken verkocht. Dit jaar wordt daar voor het eerst een stokje voor gestoken.
Meer bescherming voor de schubdieren
De Chineze regering heeft niet alleen de schubben van de lijst gehaald, maar neemt de bescherming van het dier ook serieuzer. Schubdieren gaan van de Klasse II naar de Klasse I bescherming – het hoogste level van bescherming. Daardoor hebben de schubdierachtigen nu evenveel bescherming als de reuzenpanda. Wie gepakt wordt voor het jagen, doden, smokkelen of verhandelen van dieren met deze beschermingsklasse, krijgt te maken met een gevangenisstraf van tien jaar.
Enkel voorzichtige blijdschap
Hoewel de aanpassingen een grote stap in de goede richting zijn, zijn experts sceptisch. Eerder werd de handel in luipaardbotten verboden, maar mochten oude voorraden nog verkocht worden. Daarbij hoefden ze niet te vermelden hoeveel van die botten ze in voorraad hadden, aldus schubdierexpert Chris Hamley. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat de handel nooit echt tot stilstand kwam.
De Chineze regering moet nog een uitspraak doen over wat de bedoeling is met oude voorraden schubdierschubben. Eerst zal de regering en media nog gefocust zijn op een ander verhaal van het schubdier. Zo werden ze in verband gebracht met de uitbraak van het coronavirus, maar door recent onderzoek weer vrijgesproken.
Wil je meer lezen over dierenwelzijn? Lees dan hier verder over IJsland die de walvisjacht voor het tweede jaar op rij geschrapt heeft.