Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Met een nieuwe wet heeft Canada plastic producten (potentieel) giftig verklaard. Een revolutionaire stap, waarmee het land gebruik en de vervuiling van plastic verder wil terugdringen. De nieuwe wet verbiedt Single Use Plastics. Net zoals in Europa mogen plastic rietjes of bestek niet meer worden gebruikt.

Microplastic verbod 

Enkele jaren geleden werd Canada het eerste land waar microplastics werden verboden. Het besluit volgde na een onderzoek van meer dan 130 wetenschappers. Zij ondervonden dat microplastics slecht zijn voor onze gezondheid, de gezondheid van dieren en de staat van onze natuur en oceanen. Daaruit kwam een landelijk verbod. Het betekent dat alle producten waar microplastics inzitten, zoals bijvoorbeeld bepaalde cosmetica, niet meer verkrijgbaar zijn in Canada.

Is plastic giftig?

Nu gaat Canada een stapje verder: ze gaan de wet uitbreiden. Ook Single Use Plastics zijn nu toegevoegd aan de lijst met toxische stoffen. Het verbod komt te vallen onder de Canadian Environmental Protection Act. Elk afzonderlijk plastic product wordt binnen deze wet beoordeeld op risico’s voor het milieu en de menselijke gezondheid. Als de producten in zorgwekkende hoeveelheden in het milieu worden aangetroffen, dan worden deze direct verboden. Dan zijn de producten volgens de nieuwe Canadese wet namelijk giftig. Het is nog niet duidelijk of bioplastic hier ook onder komt te vallen.

3,3 miljoen ton plastic

Jaarlijks wordt er in Canada ongeveer 3,3 miljoen ton plastic weggegooid. Een krappe 10 procent daarvan kan worden recycled. De overige 90 procent komt terecht op vuilnisbelten. Vanuit daar wordt het verbrand of eindigt het in de Canadese revieren, in de oceaan of op het strand. Gemiddeld duurt het dan zo’n 300 jaar voordat het plastic volledig is vergaan. Bovendien verstikt het plastic dieren in de oceaan, waardoor het uiteindelijk ook weer terecht komt in onze voedselketens. Er is recent aangetoond dat mensen microplastic binnenkrijgen via allerhande voedsel, waaronder zelfs tafelzout.

Volgens een rapport van de Canadese regering is er daarmee eindelijk genoeg bewijs om een nationaal verbod in te stellen op plastic. Regeringswoordvoerder Moira Kelly heeft aangegeven dat de Canadese regering zich vanaf nu gaat focussen op het terugdringen van plastic gebruik en het bestrijden van de wereldwijde vervuiling.

Wil je meer lezen over de strijd tegen plastic? Lees dan hier verder.