Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Canadese minister van visserij Bernadette Jordan, heeft bekendgemaakt dat Canada toetreedt tot de Global Ocean Alliance. De Global Ocean Alliance is opgericht door het Verenigd Koninkrijk in 2019. Het doel van de Alliance is om ervoor te zorgen dat voor 2030 minimaal 30% van de oceanen beschermde natuurgebieden zijn. In totaal zijn er al 30 landen toegetreden tot het ambitieuze programma.

Global Ocean Alliance

In een verklaring laat de Canadese minister Jordan weten: “Canada is zeer trots om te mogen toetreden tot de Global Ocean Alliance. Het samenwerken met gelijkgestemde landen waarmee wij onze visie kunnen voor gezonde en stabiele oceanen over de hele wereld…We hebben al veel progressie gemaakt om onze eigen water tot beschermde gebieden te maken, maar het is nu tijd om dit te bewerkstelligen op globaal niveau.”

Aan de woorden van de minister is niks gelogen. Samen met de verschillende inheemse volken van Canada, heeft het ministerie sinds 2015 afspraken gemaakt om in 2020 minstens 10% van de wateren tot beschermd gebied te verklaren. De afspraken werden met verve gehaald en zelfs overtroffen. In 2020 was 13,8% van de Canadese wateren beschermd natuurgebied. Canada laat het hier echter niet bij. Het doel is om in 2025 minsten 25% van de wateren beschermd te maken en in 2030 dus tot wel 30%.

Reddingspoging van de biodiversiteit

Door de beschermde wateren hoopt de Global Ocean Alliance de daling van de biodiversiteit in zee tegen te gaan. Door het stabiliseren van de biodiversiteit en het zelfs vergoten van de biodiversiteit, blijven de oceanen gezond. Dit is erg belangrijk, want gezonde oceanen produceren ongeveer 50% van alle zuurstof op aarde. Daarnaast absorberen ze bijna 93% van de hitte op de aarde en nemen ze 25% van de uitgestoten CO2 op. Dat betekent dus dat de oceanen een belangrijke rol kunnen spelen in het tegengaan van klimaatverandering.

Wil je meer lezen over initiatieven die onze oceanen gezond houden? Lees dan hier verder.