Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Brood is één van de meest verspilde producten in Nederland. Volgens AvroTros gooit Nederland dagelijks zelfs meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. Als het gaat om voedselverspilling is brood dus zeker de absolute kampioen. Saar Gansner, die haar afstudeerproject deed bij een kloosterbrouwerij kwam, kwam na het horen van deze schrikbarende feiten met een briljant idee: broodbier. Dat is bier gemaakt van oud brood. En niet zomaar oud brood, maar brood dat is gemaakt van bierborstel. Helemaal circulair: want zo wordt een afvalproduct tot twee keer toe omgezet in een nieuw product.

Toen was de cirkel rond

Bierbostel, ook wel bekend als draf, is een restproduct dat ontstaat tijdens het brouwproces van bier en boordevol voedingsstoffen zit. Het is zonde om dit waardevolle materiaal weg te gooien, omdat het rijk is aan talloze voedingsstoffen zoals eiwitten. Daarom wordt het vaak verwerkt in veevoer. Maar bij Kloosterbrouwerij Steyl in Velo gaan ze nog een stapje verder. Zij doneren het bostel aan de plaatselijke bakker, die het verwerkt in brood. Dat was al een mooi duurzaam initiatief, maar Saar Gansner, een Food Innovator-studente aan de HAS Hogeschool in Venlo, kwam met een briljant idee om het nog duurzamer te maken. Ze ontdekte dat het oude brood opnieuw gebruikt kan worden in de bierketel om vers bier te brouwen. En zo wordt er van het oude brood, dat anders weggegooid zou worden, opnieuw een heerlijk biertje gebrouwen. Op die manier is de cirkel weer helemaal rond!

Broodbier van Kloosterbrouwerij Steyl

Sinds het idee is het balletje snel gaan rollen. “‘Ik zette het op de socials van de kloosterbrouwerij en toen kregen we veel vragen over wanneer het te koop zou zijn.” vertelt Saar Gansner aan Omroep Venlo. Op dit moment zijn Saar Gansner en haar vader Paul Gansner, die samen de brouwerij runnen, bezig met het brouwen en optimaliseren van het recept. “We willen het recept nog gaan testen bij een aantal panels voor we het echt op de markt brengen.” ligt Paul Gansner verder toe. Hij is zelf  levensmiddelentechnoloog, biersommelier en brouwer. Door zijn jarenlange ervaring in de foodsector heeft hij grote belangstelling in het optimaliseren van het perfecte broodbier. Als dit lukt, kan van de bierresten een volledig circulair product gemaakt worden.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Huurders Den Bosch maken eigen duurzame wijk