Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wie houdt er niet van? Een paar gezellige kaarsen in huis. De zachte gloed, de warme sfeer die ze creëren, en niet te vergeten de heerlijke geuren die zich door de kamers verspreiden. Kaarsen zijn een symbool van gezelligheid en comfort. Maar wat als we je vertellen dat kaarsen niet zo duurzaam zijn als je misschien denkt? Fe meeste kaarsen die in winkels verkrijgbaar zijn, zijn namelijk gemaakt van paraffine, stearine of een mengsel van beide. Twee materialen die geen schoonheidsprijs verdienen op het gebied van duurzaamheid. Eén merk dat zich inzet voor duurzaamheid en ambachtelijk vakmanschap is Brandt kaarsen. Gevestigd in Utrecht en opgericht door Giselle Habraken. Lees hier meer over Brandt.

Niet duurzame materialen

De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine, stearine of allebei. Deze producten maken kaarsen stevig en zorgt ervoor dat ze lang meegaan. Echter zijn de twee materialen alles behalve duurzaam. Paraffine kaarsen zijn niet alleen giftig, maar ook niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komt het ingrediënt uit een niet-hernieuwbare bron die ecologisch (en sociaal) verwoestend is. Ook stearine is een materiaal met veel haken en ogen. Stearine wordt geproduceerd van het vet uit slachtafval of uit palmolie. Zoals we weten wordt er voor palmolie nog altijd ontzettend veel bos gekapt. Ook niet echt een duurzame optie dus.

De duurzame kaarsen van Brandt

Gelukkig bestaan er ook duurzame alternatieven. Zo zijn er bijvoorbeeld kaarsen verkrijgbaar die gemaakt zijn van plantaardige was, zoals lijnzaad, kokos of soja. Een kaarsenmerk uit Utrecht focust zich op het maken van duurzame kaarsen met soja. Giselle Habraken is de oprichtster achter het duurzame Brandt kaarsen merk. Op haar website legt ze uit dat ze een passie heeft voor de ambacht van kaarsen maken en ernaar streeft om alleen milieuvriendelijke en herbruikbare producten te creëren. Habraken leerde alle ins- en outs over de ambacht in oktober 2016 in Sunset Park, New York City. Terug in Nederland besloot ze haar eigen label te starten vanwege haar liefde voor het kaarsen maken.

In tegenstelling tot paraffine en stearine, gebruikt Brandt kaarsen sojawas als basis voor hun handgemaakte kaarsen. Sojawas is een plantaardig alternatief dat hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar is. Door te kiezen voor Brandt kaarsen kunnen consumenten een bewuste keuze maken voor stijlvolle kaarsen die in harmonie zijn met het milieu. De collecties van Brandt kaarsen hebben elk een eigen verhaal en bieden voor ieder wat wils. De Apotheek Collectie combineert vintage apotheekstijl met een vleugje moderne tijd, terwijl de Hout Collectie perfect is voor minimalisten en liefhebbers van eenvoud. Of je nu in een strak designhuis woont of een romantische bruiloft hebt, de kaarsen van Brandt kaarsen passen bij elke gelegenheid.

Foto: Brandt

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Plantaardige zalm: lekker of niet? EcoToday test het!