Bonaire gaat als laatste Nederlands-Caribisch eiland het wegwerpplastic aanpakken. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad. Hierbij gaat het eiland samenwerken met het Wereld Natuur Fonds (WWF). In 2018 nam de eilandraad van Bonaire een motie aan om bepaalde soorten wegwerpplastic te verbieden. Sint Eustatius en Saba gingen Bonaire al voor in de strijd tegen het wegwerpplastic.
Als laatste aan de beurt
Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn samen Caribisch Nederland. In Nederland is wegwerpplastic sinds 1 juli dit jaar verboden. Sint-Eustatius verbood wegwerpplastic in april van dit jaar. Saba deed hetzelfde in januari. Of er op Bonaire ook zo’n geheel verbod op wegwerpplastic komt, gaat de eilandsraad binnenkort bespreken. In 2018 werd een motie aangenomen en in 2019 een intentieverklaring getekend, maar een verbod bleef tot nu toe uit.
Samenwerking tussen Bonaire en WWF
Het WWF en Bonaire gaan in ieder geval een samenwerking aan om het bewustzijn te vergroten. De campagne zal informatie verspreiden over de schadelijke gevolgen van wegwerpplastic en hoe we ermee om kunnen gaan. Hoewel veel ondernemers op het eiland zich al wel bewust zijn van de schade die wegwerpplastic toebrengt aan hun eiland, zijn alternatieven vaak te duur. Langzaamaan proberen steeds meer bedrijven toch naar oplossingen te zoeken.
“Stranden worden gebruikt als asbak”
Edison Rijna, sinds 2014 de hoogste bestuurder op Bonaire, verbaast zich over de grote hoeveelheid afval op Bonaire. Vooral omdat het eiland al jaren bekend staat als een van de beste duikbestemmingen. “Onze prachtige stranden worden gebruikt als asbak”, zegt Rijna. Uit tellingen bleek dat de afgelopen jaren ongeveer 10,000 sigarettenfilters zijn achtergelaten op het strand Te Amo Beach. De bescherming van strand en zee rond de duik-hotspots is los van het milieu ook cruciaal voor de economie op het eiland.
Wil je meer lezen over het plasticverbod? Lees dan hier verder.