Een mooi voorbeeld van toekomstbestendige landbouw: zoon Mark Venner (24) wil een andere boer zijn dan zijn vader en stopt met de melkveehouderij van de familie. In plaats daarvan begint hij een voedselbos waar bomen, planten, struiken en eetbare gewassen kriskras door elkaar komen te staan. Hier mag de natuur volledig haar eigen gang gaan.
Het begin van een nieuw tijdperk
De familie Venner in Baexem, Zuid-Limburg, houdt al tweehonderd jaar koeien en deze traditie wordt nu verbroken door zoon Mark. Over twee jaar zijn alle koeien verkocht en begint er een nieuw tijdperk; er komt namelijk een heus voedselbos.
In een interview met het NRC vertelde Mark: ‘’De biodiversiteit in Nederland is naar de knoppen, de wereld kampt met klimaatverandering en de landbouw draagt sterk bij aan die problemen. Ik wil het echt anders gaan doen dan mijn vader. Het is een schat van een man, maar hij heeft oogkleppen op.” De boerenzoon studeerde bos- en natuurbeheer aan de hogeschool in Velp. Nu werkt hij bij natuurorganisatie Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen.
De start van het voedselbos
Mark wil de weilanden dus omvormen tot voedselbos, en de eerste bomen worden deze winter nog geplant. ‘’Opeens dacht ik, wat als ik mijn liefde en kennis voor de natuur met mijn agrarische achtergrond combineer? Dat ik zelf een voorbeeld probeer te zijn? Ik kan heel boos blijven op hoe we het nu doen, maar dat gaat niets veranderen.’’
Het Leuker Voedselbos levert straks fruit, noten en bladgroente op én geeft de biodiversiteit een boost. Hiernaast haalt het bos ook CO2 uit de lucht. Naar verwachting is dit zo’n 10.000 ton! En dan te bedenken dat dit op dezelfde plek is waar generaties lang broeikasgassen werden uitgestoten door het houden van koeien. Hoe bedoel je circulaire transformatie?
Het voordeel van een voedselbos is dat de mens zo min mogelijk arbeid hoeft te verrichten. De natuur krijgt de taak om het onderhoud en de productie op zich te nemen, zodat er uiteindelijk alleen geoogst hoeft te worden. Op deze manier werk je als mens met de natuur mee, in plaats van tegen.
Geen koemelk meer voor boer Mark
Vroeger was Mark dol op het boerenleven, maar nu komt hij niet meer in de stal. ‘’Die koeien staan voor mij voor een systeem waar ik niet achter sta.” Hij wijst op de drie witte hokjes achter de stal waar drie kalfjes in liggen. ‘’Waarom worden kalfjes weggehaald bij hun moeder, hoe onnatuurlijk is dat? Moeder en kind horen bij elkaar. Ik gebruik zelf geen melk meer. Als ik ’s ochtends een bordje Brinta neem, meng ik dat met amandel- of sojamelk.”
De tijd van transformatie en bewustwording is aangebroken. Toekomstbestendigheid en aandacht voor komende generaties zien we gelukkig steeds vaker terug in de landbouw.