Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Billendoekjes: Bekijk eens de duurzame oplossing

Kinderen zero-waste verschonen en daarmee ook nog eens een hoop geld besparen. De meest duurzame billendoekjes blijven grootmoeders oplossing. De makkelijkste innovaties zijn de wasbare doekjes, die je nat maakt met water en vervolgens in de was gooit. Maar neem ook is een kijkje bij de andere duurzame alternatieven. Hieronder hebben we ze benoemd. 

Het afval van billendoekjes

Stel je voor dat je per pak billendoekjes 2 PET flessen aan plastic kan besparen; zou je dat dan doen? Eén pak billendoekjes bevat namelijk net zoveel plastic als twee 1L flessen frisdrank. 

Op de website van Naïf zijn schokkende cijfers te vinden over de hoeveelheid afval. Zij rekende dankzij de informatie van Luierinfo uit dat je zo’n 14.000 billendoekjes per kind gebruikt, uitgaande van 4 jaar in de luiers. 

Billendoekjes: waar gooi je ze weg?

billendoekjes

Er zijn wat merken die een biologisch afbreekbare variant verkopen. Bij deze duurzame billendoekjes zitten geen materialen gemaakt van plastic. Het wegwerp van deze biologisch afbreekbare doekjes doen we bij het restafval. De reden: Eventuele medicijnresten kunnen schadelijk zijn voor compost, en daardoor mag het niet bij het GFT-afval.

Echter mogen ze wel in je eigen tuin. Heb jij een composthoop? Gooi de biologisch afbreekbare billendoekjes dan lekker bij het compost.  

Verder is het belangrijk om de billendoekjes niet door de wc te spoelen. Dat vergroot de kans op verstopping namelijk enorm, omdat de doekjes hiervoor niet snel genoeg afbreken. 

De meest duurzame doekjes zijn dus wasbare billendoekjes die je gebruikt met water. Mocht je toch een pak doekjes willen kopen, dan zijn hier enkele biologisch afbreekbare varianten.

Naïf billendoekjes

Billendoekjes

Naïf’s plastic free baby wipes zijn gemaakt van ecalyptusvezels. De lotion bestaat uit 99% water en is alcoholvrij en parfumvrij. Niet alleen biologisch afbreekbaar dus, maar ook 100% veganistisch door alle natuurlijke ingrediënten. Ook aan de verpakking is gedacht, want deze is gemaakt van bio plastic met suikerriet als hoofdingrediënt. Suikerriet wordt vaak gebruikt als een duurzaam alternatief voor plastic.

The Cheeky Panda

De composteerbare baby doekjes van The Cheeky Panda zijn gemaakt van biologisch bamboe. Bovendien is dit van duurzame oorsprong aangetoond door het FSC keurmerk. De lotion bestaat uit 99% water en is verrijkt met aloë vera en fruit extract. 

Al met al zijn de babydoekjes van The Cheeky Panda zeker een duurzamer alternatief. Het enige nadeel: de verpakking is helaas niet biologisch afbreekbaar.

Attitude Babydoekjes

Ten derde zijn ook deze doekjes 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar. De doekjes van Attitude zijn namelijk gemaakt van cellulosevezels uit duurzaam hout. Hoewel deze lotion meer ingrediënten bevat dan bovenstaande opties, zijn deze wel allemaal van natuurlijke oorsprong. 

Billendoekjes

Op zoek naar meer duurzame producten voor je kind? Lees dan dit artikel.