Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Om palmolie te verkrijgen, worden op dit moment veel regenwouden gekapt zodat de oliepalm geplant kan worden. De start-up C16 Biosciences probeert palmolie te creëren in het laboratorium. Als dit lukt, kunnen de regenwouden bespaard blijven, met alle positieve gevolgen van dien. 

In de gemiddelde boodschappentas zitten al snel meerdere producten die palmolie bevatten. De plantaardige olie valt in veel verschillende producten te vinden: van shampoo tot noodles, en van koekjes tot margarine. Waar mensen zich echter niet altijd bewust van zijn, is wat er schuilgaat achter de vergaring van deze populaire olie. Regenwouden moeten gekapt worden om ruimte te maken voor de oliepalm, en klimaatverandering wordt erdoor versneld. In New York heeft zich een start-up gevestigd die dit wil voorkomen door een alternatief te creëren in het laboratorium. 

C16 Biosciences groeit eigen palmolie

Om al de negatieve klimaatgevolgen in te perken, is het team van C16 Biosciences hard bezig om er voor te zorgen dat palmolie niet uit de oliepalm verkregen hoeft te worden, maar in het laboratorium ontwikkeld kan worden. Ze gebruiken een fermentatieproces waardoor ze de olie kunnen “brouwen” zoals dat met bier gebeurt. Het team zal eerst de olie verwerken in cosmeticaproducten, omdat er al een grote vraag is naar “clean beauty”, oftewel bewuste producten, in deze industrie. Daarna zal de palmolie uit het laboratorium goedgekeurd moeten worden voor voedingsmiddelen. De onderzoekers van C16 Biosciences zijn niet de enigen die een alternatief aan het zoeken zijn: ook Kiverdi Inc., Revive Eco en Biteback wagen een poging. De verschillende bedrijven en start-ups hebben allemaal ook nog eens uiteenlopende ideeën over het beste productieproces. De andere drie groepen gebruiken respectievelijk koolstofdioxide, koffiedik en insecten.

Regenwouden in plaats van oliepalmen

Grote delen van regenwouden worden nu gekapt om ruimte te maken voor de oliepalm. Hierdoor raken niet alleen diersoorten hun leefgebied kwijt, maar ook sommige lokale bevolkingen. Daarnaast wordt het gebied vaak drooggelegd, waardoor licht-ontvlambare gebieden ontstaan. De ontbossing zelf en de bosbranden die ontstaan door drooglegging, leiden beide tot een verhoogde CO2 uitstoot. Als de oliepalmen niet meer zoveel geplant hoeven te worden door een alternatief op de markt, zou er weer meer plaats zijn voor de regenwouden en hun biodiversiteit.

Investeren in actie tegen klimaatverandering

Bill Gates is één van de mensen die de start-up steunt. Gates en andere investeerders hebben in 2015 samen een fonds opgestart genaamd Breakthrough Energy. Dit fonds is bedoeld om te kunnen investeren in bedrijven en start-ups die proberen klimaatverandering tegen te gaan. Zo investeren ze in vormen van duurzame energie, maar bijvoorbeeld ook in groene innovaties op het gebied van staal- en voedselproductie.