Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dat sommige werksters binnen een kolonie de taak hebben om iedereen een beetje schoon te houden, was al langer bekend. Nu lijkt het erop dat deze gespecialiseerde bijen ook een sterker immuunsysteem ontwikkelen. En dat is een belangrijke ontdekking voor het voortbestaan van de bij.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van University College London (UCL) en de Universiteit van Florence. Hoofdauteur Dr. Alessandro Cini startte het project aan de Italiaanse universiteit en stapte toen over naar het UCL Center for Biodiversity & Environment Research.

Verzorging in bijenkolonie belangrijk tegen parasieten

Eerder onderzoek liet al zien dat bepaalde werksters binnen een kolonie verantwoordelijk waren voor de uiterlijke verzorging van de kolonie. Ze halen stukjes vuil weg, maar ruimen ook parasieten uit de weg. Dit werk lijken ze zelfs te doen bovenop hun normale werk. Hierdoor spelen de werksters een centrale rol in het voortbestaan van de kolonie. Ook hebben deze bijen contact met veel meer verschillende bijen.

Het is mogelijk dat de werksters een sterker immuunsysteem ontwikkelen, zodat ze minder risico lopen om zelf geïnfecteerd te raken terwijl ze de rest van de kolonie verzorgen. “Ze lijken een soort super-immuunsysteem te hebben,” zegt Cini in een interview met Scientias.nl.

De varroamijt: een wereldwijde bedreiging

Cini gelooft dat de ontdekking cruciaal kan zijn: “Een ectoparasitaire mijt, Varroa destructor, vormt een grote wereldwijde bedreiging voor bijenkolonies.” De varroamijt staat er om bekend dat hij complete koloniën tegen de grond kan werken.

“Door te begrijpen hoe de verzorgingspraktijken worden gebruikt om parasieten af ​​te weren, kunnen we mogelijk strategieën ontwikkelen om het gedrag te bevorderen en de weerbaarheid tegen de parasieten te vergroten”, aldus Cini. Het voorbestaan van de honingbij is cruciaal voor onze voedingsgewassen, waardoor onderzoekers steeds meer aandacht richten op het stimuleren van de insectensoort. 

Wil je verder lezen over bijen? Klik dan hier.