Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Er is iets bijzonders aan de hand op de school Akshar in India. De scholieren nemen namelijk elke dag zakken met plastic mee naar school. Leerlingen betalen er niet met geld, maar met plastic! Lees snel verder over dit duurzame en innovatieve concept.

Een school speciaal ontworpen voor kinderen in armoede

In een interview met Bored Panda vertelde de medeoprichter van de school, Mazin Mukhtar, dat hij op het idee kwam met zijn vrouw nadat ze elkaar in 2013 in New York hadden ontmoet.

Processed with VSCO with c1 preset

“We droomden er allebei al van om een nieuw soort school te beginnen, speciaal ontworpen voor kinderen in armoede. We hebben Akshar opgericht in datzelfde jaar dat we elkaar ontmoetten en we openden onze school, Akshar Forum, in 2016.”

‘Plastic school fees’ in India

Toen de school in India met een inzamelingsactie voor plastic begon, werkten de ouders aanvankelijk niet echt mee. Vandaar dat Mazin en zijn vrouw met het idee ‘Plastic School Fees’ kwamen. Nu moesten de ouders wel recyclen. De school was jarenlang gratis voordat ze met het beleid begonnen. In werkelijkheid is het meer verplicht huiswerk dan schoolgeld, maar door het plastic schoolgeld te noemen, worden de ouders eraan herinnerd dat de school helemaal gratis is. En dat het minste wat ze kunnen doen is de school en zichzelf helpen door schoon, droog plastic afval van huis mee te sturen met de kinderen.

“We wilden een gratis school beginnen voor iedereen, maar kwamen op dit idee terecht toen we ons realiseerden dat er in dit gebied een groter sociaal en ecologisch probleem bestond. Ik herinner me nog hoe onze klaslokalen gevuld waren met giftige dampen elke keer dat iemand in de nabije gebieden plastic had verbrand. Hier was het de norm om afvalplastic te verbranden om warm te blijven. We wilden dat veranderen en begonnen onze studenten aan te moedigen hun plastic afval als schoolgeld mee te nemen”, aldus een van de oprichters van de school, Parmita Sarma. Ook leert de school hun leerlingen en ouders over de schadelijke effecten van plastic.

Kinderarbeid bestrijden met kinderarbeid

De meeste kinderen werkten als arbeiders in de nabijgelegen steengroeven voordat Akshar werd opgericht. Hier verdienden ze ongeveer $2,50 per dag. Op school kunnen de scholieren natuurlijk geen geld verdienen, maar hier heeft Akshar iets op gevonden. De school heeft oudere studenten aangeboden om jongere studenten les te geven en op deze manier speelgoedbankbiljetten te verdienen. Met de biljetten kunnen ze snacks, papier en kleding kopen. Slim gevonden!  

Over de lesmethoden vertelde Mazin: “We gebruiken kinderarbeid om kinderarbeid te bestrijden; kinderen in armoede moeten geld verdienen om op school te blijven, te leren en te verdienen. We hebben kinderen in dienst als tutors en maatschappelijk werkers. Dit zorgt ervoor dat jongere kinderen dagelijks onderwijs krijgen van een oudere, zorgzame student.”

Wil je meer lezen over slimme concepten tegen het plasticprobleem? Lees dan hier verder.