Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Beyond Meat, de Amerikaanse producent van plantaardige vleesvervangers, heeft in december 2022 ruim 200 werknemers ontslagen. Dat is ruim eenvijfde van het totale personeelsbestand. Ze deden dit naar aanleiding van de financiële cijfers van het jaar 2022, waarin het bedrijf bijna een kwart minder netto-omzet zag. Zit de markt van vleesvervangers in een dip?

Vleesvervangers in dip in VS

In de VS gaat het niet goed met de vleesvervangers. Volgens gegevens van marktonderzoekbureau IRI is de verkoop van gekoelde vleesalternatieven in de Verenigde Staten in de afgelopen twaalf maanden met 11 procent gedaald. Eind 2022 kondigde JBS, de grootste vleesproducent ter wereld, aan dat het de activiteiten van zijn Amerikaanse plantaardige productiefaciliteit Planterra zal stoppen. Ook vegaburgerfabrikant Impossible Foods heeft onlangs 6 procent van zijn 800-koppige personeelsbestand ontslagen, ondanks het claimen van groeiende omzet. Nu volgt ook het Amerikaanse Beyond Meat met maatregelen.

200 banen geschrapt

De daling in omzet van Beyond Meat is deels te danken aan de inflatie. Dit zorgt namelijk voor een afname in de vraag naar plantaardige vleesvervangers. Consumenten zijn prijsbewuster geworden en vermijden vaak duurdere vleesvervangers. Bij Beyond Meat zorgde dit voor een ‘crisis’, waardoor er ruim drie belangrijke leidinggevende moesten vertrekken. Zowel de chief operating officer, de chief financial officer en de chief growth officer moeten allen op zoek naar een andere baan. Daarnaast zijn ook ruim 200 andere medewerkers ontslagen, aldus het FD.

De Nederlandse markt

In Nederland blijkt vooralsnog niks aan de hand te zijn op het gebied van vleesvervangers. In tegendeel, zagen de Nederlandse supermarkten de vleesverkopen vorig jaar sterker dalen dan de verkoop van plantaardig vlees. Hoewel ook vleesvervangers een kleine daling zagen. Dit komt door de verminderde koopkracht van consumenten, waardoor zij minder van beide eten. De gestegen inflatie zorgt ervoor dat mensen hun hand op de knip houden. Daarnaast is er simpelweg sprake van een correctie na de coronatijd, waarin supermarkten gouden tijden beleefden tijdens de lockdownperiodes. Het was te verwachten dat de verkopen zouden inzakken wanneer de horeca weer openging, omdat mensen juist relatief weinig vleesvervangers buitenshuis eten en juist veel vlees in restaurants zoals Loetje.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Recordopbrengst hernieuwbare energie in Nederland door zonnig 2022