Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het populaire, Amerikaanse bedrijf Beyond Meat opent twee fabrieken in Nederland. De plantaardige vleesvervangers zullen dan voor het eerst buiten de Verenigde Staten geproduceerd worden. 

De Beyond Meat fabrieken – in Zoeterwoude en Enschede – zullen een grote rol krijgen in de productie van de vleesvervangers buiten de Verenigde Staten. Ze gaan de bekende veganistische worsten en burgers produceren voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Dat vertelde Chuck Muth, bestuurder van Beyond Meat, in een gesprek met RTL Z.

Beyond Meat’s eerste fabrieken in Europa

Nu importeren Nederlandse supermarkten de producten van Beyond Meat nog. Vorig jaar kondigde Beyond Meat al aan dat ze een productiefaciliteit in Zoeterwoude gingen openen. Naast de fabriek die ze op 11 juni in Zoeterwoude opende, kondigde het Amerikaanse bedrijf aan ook in Enschede een fabriek te gaan openen. De ingrediënten die in de Enschedese fabriek geproduceerd gaan worden, zullen vervolgens in Zoeterwoude gebruikt gaan worden voor de productie van de vleesvervangers. 

Op dit moment zijn er in Europa nog geen andere fabrieken van Beyond Meat en de keuze voor Nederland was gebaseerd op verschillende factoren. Zo noemt Muth de Nederlandse consument geïnformeerd en bewust wat betreft gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Ook vindt hij ze goed passen bij het product. Daarbij is de ligging van Nederland zeer gunstig, net als het vestigingsklimaat voor bedrijven.

Vleesvervangers in Nederland

Nederland is één van de beste afzetmarkten voor vleesvervangers: de afgelopen jaren groeide de markt voor vleesvervangers hier met 4 procent per jaar en die groei versnelt alleen maar. Per hoofd van de bevolking geven alleen Zweden en het Verenigd Koninkrijk meer geld uit aan vleesvervangers. In Nederland kocht de consument ongeveer voor 87 miljoen euro aan vleesvervangers in 2018, slechts vijf landen kochten meer. Hoewel de toegenomen consumptie van vleesvervangers goed nieuws lijkt voor het klimaat, stijgt ook de vleesconsumptie nog steeds. 

Wil je meer lezen over ontwikkelingen op het gebied van vleesvervangers? Klik dan hier.