We kampen in Nederland met een tekort aan insecten. De leefruimte voor insecten en andere dieren neemt af door groeiende steden en intensieve landbouw. Ook het het gebruik van pesticiden en kunstmest speelt hierbij een rol. Wat kan je doen om de biodiversiteit in eigen tuin te bevorderen?  In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het insectenhotel. De vele voordelen, welke insecten erop af komen, welke soorten insectenhotels er zijn en waar je een insectenhotel kan plaatsen.

Waarom kiezen voor een insectenhotel

Insecten spelen een belangrijke rol in onze ecosystemen. Ze dienen als voedingsmiddel voor vogels en zijn goed voor de bestuiving van fruit en groente. Helaas daalt het aantal insecten in Nederland al jaren. Dit komt onder andere door bestrijdingsmiddelen in de landbouw, groeiende steden en klimaatverandering. Een insectenhotel vormt een veilige omgeving in jouw tuin voor verschillende insecten, zoals bijvoorbeeld bijen, vlinders, lieveheersbeestjes of wormen. In het insectenhotel zullen de insecten zich vestigen en kunnen ze zich op veilige manier voortplanten. 

Op zijn beurt, zorgt dit voor een levendige tuin en worden ongedierte zoals bladluizen, rupsen, huisvliegen actief bestrijdt door de nieuwe insecten in jouw tuin. Je draagt dus actief bij aan het redden van bedreigde insecten en creëert tegelijkertijd een levendige tuin, want ook de gewassen in jouw tuin zullen weer goed worden bestoven.

Waar plaats je het insectenhotel?

De plaats in je tuin waar je het insectenhotel plaatst bepaalt of er voldoende insecten op afkomen. Insecten geven de voorkeur aan een zonnige plek, die tegelijkertijd beschut is van regen en wind. Ook moet het hotel redelijk hoog geplaatst worden, dus niet direct boven de grond maar zeker op 2 meter hoogte. Zo zijn de insecten goed beschermd. Het laatste middel om insecten naar je hotel te lokken is om het insectenhotel te plaatsen in de buurt van veel bloemen. Wanneer je je aan deze tips houdt, zullen er ongetwijfeld veel insecten zich gaan vestigen. 

Hoe weet je of het hotel wordt bewoond?

Worden de buisjes in het insectenhotel ‘dichtgemetseld’? Dat betekent dat je hotel wordt bewoond! In elk afzonderlijk buisje kan een insect gaan wonen. Als een gaatje dicht is, is het van belang dat je deze zelf niet meer opent! Bijen gebruiken ze bijvoorbeeld om eitjes in te leggen. Het gaatje wordt dan dicht gemaakt door een ‘bijenbrood’ om de eitjes goed te beschermen. 

Je hoeft het insectenhotel ook niet zelf schoon te maken. Insecten zijn een opgeruimd soort. Dus je kan de natuur gewoon zijn gang laten gaan. Na 2 á 3 jaar kunnen er wel scheurtjes ontstaan in het hout. Dan zullen insecten het hotel als minder veilig beschouwen. Pas dan, is het insectenhotel aan vervanging toe.

Koop nu een insecten hotel

5 sterren hotel XXL

Dit duurzame insectenhotel XL van Palazzo maakt van je tuin een heus insectenparadijs. Het hotel is enorm en maakt daarom plaats voor bijen, kevers, metselbijen, graafwespen, lieveheersbeestjes en nog veel meer. Kortom een bijenhuis, dat onderdak biedt aan vele soorten insecten. Het hotel wordt geleverd met handig insectenboekje.

Navaris houten bijenhotel

Dit stijlvolle hotel is speciaal gemaakt voor bijen. En maar goed ook, want bijen zijn misschien wel het meest bedreigde insectensoort in Nederland. Het gaat niet goed met de bijen, dus ze kunnen wel wat onderdak in jouw tuin gebruiken.

Vlinderhuis en insectenhotel in een

Bijen, wespen en vlinders opgelet: dit insectenhotel van 26 cm lang is speciaal voor jullie. Met een speciaal ophangsysteem is dit insectenhotel zeer gebruiksvriendelijk. En dat ook nog voor een zeer schappelijke prijs: maar 13,68! 

Wil je meer lezen over biodiversiteit? Lees dan Zaterdag 22 mei is het de Dag van de Biodiversiteit: wat kun je doen?