Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sinds het populair begon te worden in de 16e en 17e eeuw, heeft het steeds grotere delen van de planeet bedekt: het gazon. Deze monocultuur van gazongras zorgt voor minder biodiversiteit, meer gebruik van chemicaliën en kost het water. Daarnaast zorgt het intensief maaien van gras niet voor een ideale omgeving voor bijen en andere insecten. Mocht jij toch een graag een mooie mat in de tuin willen hebben, dan zijn klavertjes misschien de oplossing voor jou. Klavertjes zijn niet alleen mooi om te zien. Ze hebben ook geen chemicaliën nodig en een heel stuk minder water.

Waterverbruik

Het waterverbruik is één van de grootste problemen van een grasmat. Het kost niet alleen veel water, maar ook extra inspanning. Alleen in de Verenigde Staten verbruikt men al 26 miljard liter water PER DAG om gazons te onderhouden. Hier valt dus extreem veel winst te behalen. Vooral met de warmere zomers, staat de watervoorraad overal ter wereld onder druk. Klavertjes hebben een stuk minder water nodig dan een normaal gazon. Dit komt doordat klavertjes op een gegeven moment stoppen met groeien, en hierdoor hoef je ze ook niet te maaien. Kortom, een win-win situatie.

Bloemetjes

Het mooiste is natuurlijk als jij een mooi klavergazon aan laat leggen waar ook bloemetjes. Dit is niet alleen een mooi gezicht in de lente maar ook goed voor de insecten in de tuin. Dit zal op zijn beurt de tuin beter laten bloeien en meer vogels aantrekken. Mocht je toch geen fan zijn van bloemen in de lente, dan bestaan er tegenwoordig ook microklavers. Deze kleine klavertjes hebben geen bloemen en dit zorgt voor een mooi strak uiterlijk van jouw tuin. Bereid je met klavertjes dus beter voor op droge zomers, en bespaar tegelijkertijd moeite. En oordeel zelf, het ziet er een stuk beter uit!